Majorarile salariale si incasarile in scadere la TVA si accize au adancit deficitul bugetar

Marti, 25 Iulie 2017, ora 22:14
861 citiri
Majorarile salariale si incasarile in scadere la TVA si accize au adancit deficitul bugetar
Foto: Arhiva Ziare.com

Executia bugetului general consolidat pe primele sase luni ale anului 2017 s-a incheiat cu un deficit de 6,3 miliarde lei, respectiv 0,77% din PIB, fata de deficitul de 3,9 miliarde lei, respectiv 0,51% din PIB, inregistrat la aceeasi perioada a anului 2016, anunta Ministerul Finantelor. Nominal, deficitul s-a majorat cu cu 61% in acest interval.

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 117,2 miliarde lei, reprezentand 14,4% din PIB, au fost cu 8,2% mai mari, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice.

S-au inregistrat cresteri fata de anul trecut la incasarile din contributiile sociale (+16,1%), din impozitul pe salarii si venit (+11,5%) si din venituri din capital (+14,2%).

Incasarile din impozite si taxe pe proprietate au scazut cu 5,2% fata de perioada similara din 2016, fiind determinata, in principal, de eliminarea de la 1 ianuarie 2017 a impozitului pe constructii speciale.

Incasarile din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii au crescut cu 62,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cresterea fiind determinata, in principal, de evolutia incasarilor aferente contributiei datorate pentru medicamente, precum si pentru contractele cost-volum/cost-volum-rezultat finantate din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

In ceea ce priveste veniturile din TVA, acestea au inregistrat o scadere cu 4,3% fata de primele sase luni ale anului 2016, pe fondul reducerii, incepand cu 1 ianuarie 2016, a cotei standard de TVA de la 24% la 20%, masura care s-a reflectat in incasari incepand cu luna februarie 2016. Totodata, din februarie 2017 se reflecta in incasari si efectele reducerii cotei standard de TVA de la 20% la 19%.

Incasarile din accize au fost cu 7,6% mai mici comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, fiind influentate de reducerea nivelului acestora pentru unele produse energetice incepand cu 1 ianuarie 2017.

Banii veniti de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate insumeaza 5,6 miliarde lei, din care 5,1 miliarde lei reprezinta sume aferente proiectelor din domeniul agriculturii.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 123,5 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 10% fata de prima jumatate a anului trecut.

Cheltuielile de personal au crescut cu 19,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, fiind determinate de majorarile salariale acordate in a doua parte a ...citeste mai departe despre "Majorarile salariale si incasarile in scadere la TVA si accize au adancit deficitul bugetar" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#deficit bugetar 2017, #Ministerul Finantelor deficit bugetar, #execu ie buget general consolidat 2017 , #Stiri Macroeconomie