Rosia Montana. Povestea "desecretizarii" unor documente publice din 2011

Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 12:18
2577 citiri
Rosia Montana. Povestea "desecretizarii" unor documente publice din 2011

Pe site-ul Ministerului Economiei au fost publicate o parte din documentele care alcatuiesc dosarul Rosia Montana. Este vorba despre 20 de acte semnate incepand cu 1997, anunta institutia intr-un comunicat.

"Ministerul Economiei a publicat, inca din data de 1 septembrie 2011, pe site-ul institutiei, www.minind.ro, toate documentele de care dispune in legatura cu compania Rosia Montana Gold Corporation, respectiv Actul constitutiv al companiei, precum si Actele aditionale la acest Act constitutiv", se arata in documentul de presa, publicat miercuri.

De altfel, miscarea Guvernului a starnit, imediat, reactii din partea analistilor economici: "Documentele astea sunt publice de anul trecut, cand s-a pus din nou discutia despre desecretizare. Este acest tip de secret pe care il stie toata lumea. Ce s-a putut face dupa ce s-a desecretizat contractul Petrom? Am mai putut schimba ceva? 90% din dosarul RMGC este public deja", a comentat George Vulcanescu, la Digi24.

La scurt timp dupa publicarea comunicatului, premierul Victor Ponta face cateva mentiuni despre documentele in cauza, in cadrul sedintei de guvern. "Referitor la Rosia Montana, care din 1999 statea prin prin diverse sertare ale Guvernului Romaniei, cred ca decizia corecta era sa lasam Parlamentul sa dezbata. Noi ne-am facut datoria sa prezentam toate datele, iar domnul Sova va face o conferinta de presa, joi, in care va prezenta toate documentele, de la cele semnate la ministere, pana la ANRM, cati bani a cheltuit firma respectiva si care sunt consecintele pentru nerealizarea proiectului...".

Dan Sova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura, a declarat initial ca el nu detine aceste documente, ele aflandu-se la Ministerele Economiei si Mediului, in timp ce singura lui contributie a fost redactarea proiectului de lege. Ulterior, ministrul a revenit cu declaratii, confirmand conferinta de joi si prezentarea actelor.

Intrebati de presa despre existenta documentelor in sertarele ministerelor, Varujan Vosganian a refuzat sa comenteze, in timp ce Rovana Plumb a spus ca a publicat toate actele pe care le detine pe tema Rosia Montana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#contracte desecretizate RMGC, #contract RMGC desecretizat, #contract RMGC , #Stiri Macroeconomie