Ministerul Finantelor ii raspunde Comisiei Europene, dupa mai multe avertismente legate de deficit

Marti, 28 Februarie 2017, ora 17:50
794 citiri
Ministerul Finantelor ii raspunde Comisiei Europene, dupa mai multe avertismente legate de deficit
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Finatelor a asigurat, marti, Comisia Europeana, ca se angajeaza sa respecte o tinta de deficit de sub 3% din PIB.

Luni, Comisia Europeana avertizase Romania printr-o scrisoare in care afirma ca, pana la momentul lansarii Prognozei de Primavara (aprilie 2017), Guvernul ar trebui sa anunte "credibil" care sunt masurile menite sa readuca deficitul bugetar in tintele Pactului de Stabilitate.

In raspunsul Ministerului Finantelor, publicat pe site, se arata ca scrisoarea primita de la Comisia Europeana "nu cuprinde referiri la dezechilibre economice, ci o preocupare despre o eventuala depasire a tintei de deficit pentru anul 2017". Conform ministerului, "Romaniei i s-a transmis doar o scrisoare formala".

"Este un exercitiu de transparenta pe care il apreciem ca fiind parte din demersul normal de comunicare catre un stat membru in situatia in care prognoza CE indica anumite riscuri", se mai arata in comunicat.

"Diferenta dintre cele doua abordari este rezultatul aplicarii unor metodologii diferite de estimare", explica ministerul, aratand ca "gesi in acest moment avem opinii diferite privind prognoza economica pentru anul 2017, Guvernul Romaniei s-a angajat sa implementeze un Program de guvernare menit sa aduca dezvoltare sustenabila, investitii in infrastructura si creare de noi locuri de munca, cu respectarea unei tinte de deficit de sub 3% din PIB".

In scrisoarea transmisa ministrului roman de Finante se poate vedea ca estimarile Comisiei difera semnificativ de cele ale Guvernului in ceea ce priveste principalele coordonate ale bugetului de stat pe 2017 si previziunile pentru 2018: pentru 2017, guvernul Grindeanu anunta, de exemplu, un deficit de 2,96% din PIB, in vreme ce Comisia estimeaza ca acesta va atinge 3,6% din PIB.

Nou avertisment de la Comisia Euopeana

Marti, Romania a primit un nou avertisment de la Comisia Europeana, ca urmare a masurilor nesustenabile pe care Guvernul le-a luat sau urmeaza sa le ia, a anuntat si europarlamentarul Siegfried Muresan, dupa participarea la Comisia pentru afaceri economice si monetare a Parlamentului European.

Potrivit acestuia, vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a transmis ca asteapta ca Guvernul Romaniei sa inverseze tendinta de crestere a deficitului bugetar si sa asigure clar ca deficitul nu va depasi limita de 3%, sustine europarlamentarul roman, intr-un comunicat de presa remis Ziare.com. Se asteapta ca Guvernul sa "retraga masurile populiste si nesustenabil ...citeste mai departe despre "Ministerul Finantelor ii raspunde Comisiei Europene, dupa mai multe avertismente legate de deficit" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#minister Finante raspuns Comisia Europeana deficit, #Comisia Europana scrisoare deficit Romania, #deficit bugetar 2017 Romania , #Stiri Macroeconomie