Ministrul de Finante isi bazeaza cifrele din buget pe vanzarea apei grele si a licentelor 5G

Marti, 12 Decembrie 2017, ora 16:48
856 citiri
Ministrul de Finante isi bazeaza cifrele din buget pe vanzarea apei grele si a licentelor 5G
Foto: Arhiva Ziare.com

Ionut Misa, ministrul Finantelor Publice, sustine ca imbunatatirea colectarii, vanzarea apei grele si a licentelor 5G vor genera o crestere a veniturilor la buget, anul viitor.

"Nu apreciem ca veniturile sunt supraevaluate. In cursul anului 2017, pe 10 luni, comparativ cu anul 2016, avem o crestere de venituri de 12,85 miliarde lei.

Nu cred ca mai putem spune ca veniturile nu sunt sustenabile pentru viitor. Am adus in discutie si elemente care vor genera o crestere a veniturilor, atat din punct de vedere al veniturilor fiscale, aici fiind cateva elemente la nivelul imbunatatirii colectarii, la nivelul implementarii caselor de marcat, cat si venituri de natura nefiscala prin vanzarea apei grele, care are cel mai bun procent din UE si vanzarea de licente 5G.

Din aceste motive, veniturile vor fi mai mari si nu exista niciun risc", a spus Misa.

Institutiile publice sa taie 10% din cheltuieli

Institutiile si autoritatile administratiei centrale vor trebui sa reduca cheltuielile cu bunurile si serviciile aferente intretinerii si functionarii cu 10%, in 2018, a mai spus ministrul Finantelor, in cadrul dezbaterii pe marginea bugetului pe 2018, in Comisiile reunite de Buget-Finante, din Parlament.

"S-au luat masuri pentru compensarea muncii suplimentare numai cu timp liber, neacordarea de tichete cadou, premii, a indemnizatiilor de hrana si de vacanta, neacordarea de ajutoare sau plati compensatorii la pensionare.

In 2018 ordonatorii de credite ai institutiilor si autoritatilor publice ale administratiei centrale vor trebui sa reduca cheltuielile cu bunurile si serviciile aferente intretinerii si functionarii institutiei cu 10% comparativ cu platile efectuate in 2017, cu anumite exceptii.

De asemenea, nu vor achizitiona autoturisme si mobilier, cu anumite exceptii, iar posturile vacante vor fi blocate", a spus Misa.

Proiectul bugetului de stat pentru 2018 este construit pe o crestere economica de 5,5%, un curs mediu de 4,55 de lei pe euro si un castig mediu salarial lunar de 2.614 lei.

Potrivit ministrului Finantelor, veniturile bugetare proiectate pentru 2018 sunt estimate la 287,5 miliarde de lei, respectiv 31,7% din PIB, iar cheltuielile la 314,5 miliarde lei, ceea ce reprezinta 34,6% din PIB.

Comisiile de specialitate din Parlament au inceput, marti, dezbaterile pe proiectul de buget aferent anului 2018.

Citeste si PMP a depus peste 3.300 de amendamente la Bugetul pe 2018Studentii cer Parlamentului sa nu voteze bugetul pe 201 ...citeste mai departe despre "Ministrul de Finante isi bazeaza cifrele din buget pe vanzarea apei grele si a licentelor 5G" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Buget 2018 venituri , #Stiri Macroeconomie