Ministrul Finantelor: Am emotii in legatura cu cheltuielile bugetare dupa primele cinci luni

Marti, 06 Iunie 2017, ora 18:42
798 citiri
Ministrul Finantelor: Am emotii in legatura cu cheltuielile bugetare dupa primele cinci luni
Foto: site Guvern (Arhiva)

Ministrul Finantelor, Viorel Stefan, a declarat marti, in cadrul unei conferinte de presa, ca are emotii in ceea ce priveste nivelul cheltuielilor bugetare dupa primele cinci luni.

Ministrul a precizat ca Guvernul are nevoie de resurse in special in a doua jumatate a anului, cand va fi accelerat procesul de atragere de fonduri europene.

Bugetul general consolidat a incheiat primele patru luni ale acestui an cu un excedent de 1,35 miliarde lei, reprezentand 0,17% din Produsul Intern Brut (PIB), in crestere semnificativa fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Ritmul de crestere a cheltuielilor a fost depasit de avansul incasarilor, arata datele publicate luna trecuta de Ministerul Finantelor.

Intrebat in legatura cu executia bugetara dupa primele cinci luni, Stefan a subliniat ca nu are o situatie exacta, in conditiile in care situatia va fi finalizata in data de 25 a acestei luni, dar are emotii.

"Primele indicii ne arata ca, pe partea de venituri, se realizeaza planul. Am emotii, va marturisesc, (...) in legatura cu cheltuielile. In final, ma intereseaza diferenta dintre venituri si cheltuieli. Este prematur sa va spun astazi cum ne vom inchide. Cu siguranta, vom ramane, pe primele cinci luni, intr-un echilibru bugetar", a afirmat Stefan.

El a subliniat ca acest echilibru bugetar este important in special in a doua jumatate a anului, cand Guvernul va avea nevoie de resurse pentru a accelera absorbtia fondurilor europene, care oricum reprezinta o "prioritate zero".

Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, a declarat, marti, la Parlament, ca ultima varianta a Legii salarizarii agreata cu Ministerul Finantelor prevede ca abia de la 1 ianuarie 2018 toti bugetarii vor avea o crestere a salariului brut cu 25%, iar de la 1 martie profesorii si medicii vor primi in plus diferenta de bani promisa.

Haos cu Legea salarizarii: Medicii si profesorii nu vor primi, de la 1 ianuarie, majorarile promiseLegea salarizarii: Sindicatele anunta proteste dupa decalarea majorarilor

Initial, primele majorari salariale erau programate pentru 1 iulie 2017.

Guvernul Grindeanu a construit bugetul pentru 2017 pe venituri estimate la 254,7 miliarde lei, mai mari cu 14% fata de nivelul de anul trecut, mizand inclusiv pe accelerarea atragerii de fonduri europene, si pe cheltuieli de 278,8 miliarde lei, cu 15% mai mari. ...citeste mai departe despre "Ministrul Finantelor: Am emotii in legatura cu cheltuielile bugetare dupa primele cinci luni" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Viorel Stefan cheltuieli bugetare 2017 , #Stiri Macroeconomie