Ministrul Finantelor explica Legea salarizarii pentru Reuters: Majorarile revin la buget sub forma de taxe

Vineri, 26 Mai 2017, ora 22:33
780 citiri
Ministrul Finantelor explica Legea salarizarii pentru Reuters: Majorarile revin la buget sub forma de taxe
Foto: Guvernul Romaniei

Romania isi va indeplini anul acesta tinta de deficit bugetar de 3% din PIB si este posibil ca avansul economiei sa depaseasca estimarea oficiala de 5,2%, sprijinita de majorarea salariilor si de reducerile de taxe, a declarat vineri ministrul Finantelor Publice, Viorel Stefan, intr-un interviu acordat Reuters.

Planul Social-Democratilor aflati la guvernare de a continua anul viitor schema ampla de relaxare fiscala a provocat ingrijorarea Comisiei Europene (CE) si Fondului Monetar International (FMI), scrie agentia de presa.

"Cu siguranta vom introduce din ianuarie 2018 masurile de relaxare fiscala mentionate in programul de guvernare", a afirmat Viorel Stefan.

Acesta a adaugat ca Executivul vrea sa reduca anul viitor numarul contributiilor la asigurarile sociale de la noua la doar doua, pentru pensii si ingrijirea sanatatii, care vor totaliza 35%. In prezent, cele noua contributii totalizeaza 39,25% si sunt platite in comun, de angajati, si de angajatori.

De anul viitor, angajatorii nu vor mai trebui sa plateasca contributiile la asigurarile sociale in numele angajatilor, obiectivul fiind transferarea in intregime catre angajati.

Parlamentul este aproape de adoptarea Legii salarizarii bugetarilor, in urma careia angajatii din sanatate vor avea salariile brute mai mult decat duble, cei din educatie vor beneficia de majorarea salariilor cu 50%, iar alte categorii vor avea cresteri mai reduse.

Viorel Stefan sustine ca majoritatea cresterilor salariale vor reveni la buget sub forma de taxe.

FMI avertizeaza ca Legea salarizarii e un risc pentru economia Romaniei

"Ceea ce nu s-a inteles inca de catre opinia publica este ca majorarile salariale din sectorul public introduse de lege includ contributiile la asigurarile sociale. Acesta face ca impactul asupra salariilor nete sa fie aproape neutru", a afirmat oficialul roman.

Ministerul Finantelor Publice vrea sa reduca anul viitor impozitul pe venit, care in prezent se situeaza la 16%. Social-democratii au anuntat ca impozitul va fi redus la 10%.

Vineri, Viorel Stefan a declarat ca Ministerul Finantelor Publice inca evalueaza impactul reducerii si ca este neclar daca va fi aplicat in trepte.

Modificarile in impozitare ar putea fi supuse spre dezbatere Parlamentului in luna septembrie.

Viorel Stefan contrazice UE si FMI

Comisia Europeana estimeaza ca Romania va inregistra cel mai mare deficit din UE, de 3,5% din PIB anul acesta si de 3,7% din PIB anul viitor.

Viorel Stefan s ...citeste mai departe despre "Ministrul Finantelor explica Legea salarizarii pentru Reuters: Majorarile revin la buget sub forma de taxe" pe Ziare.com

#Viorel Stefan interviu Reuters, #ministru Finante reduceri taxe 2018, #Viorel Stefan crestere economica Romania , #Stiri Macroeconomie