Nita: Nivelul redeventelor trebuie marit pana la media europeana

Joi, 28 Februarie 2013, ora 13:40
1462 citiri
Nita: Nivelul redeventelor trebuie marit pana la media europeana

Romania ar trebui sa actualizeze redeventele la media europeana, intrucat tara noastra nu mai poate continua cu un nivel al redeventelor de la inceputul anilor 1990 sau 2000, apreciaza Constantin Nita, ministrul delegat pentru Energie.

"Trebuie sa vedem ce se intampla in Europa. Nu facem nimic altceva. Cum se intampla in Germania, de exemplu, asa trebuie sa se intample si in Romania, fara discriminare. Nu Ministerul Energiei va stabili redeventele pentru petrol, gaze si celelalte resurse minerale. Lucrul acesta il face Agentia Nationala de Resurse Minerale, impreuna cu Ministerul de Finante si cu un specialist sau doi de la noi", a spus Nita.

Potrivit acestuia, este o comisie mixta care va analiza fiecare redeventa in parte, dupa care se va trece la negocierea contractelor respective cu companiile care activeaza in acest domeniu.

Premierul Victor Ponta declara, pe 16 ianuarie, ca in 2013 va fi aprobata o lege vizand actualizarea redeventelor in toate domeniile, inclusiv la petrol si gaze naturale, la ceea ce inseamna media europeana.

"Evident ca marim redeventele, evident insa ca nu le putem mari doar la Petrom. Or ideea este sa marim redeventele in toate zonele ce tin de resursele naturale la un nivel la care statul roman sa castige mai mult si la care sa se pastreze investitiile. Ca daca le facem prea mari s-ar putea sa ramanem fara investitii. Dar anul acesta se adopta legea privind actualizarea redeventelor in toate domeniile, inclusiv la petrol si gaze naturale, la ceea ce inseamna media europeana", a afirmat Victor Ponta, mentionand ca redeventele pot fi modificate din 2014.

#redevente Romania, #actualizare redevente, #majorare redevente , #Stiri Macroeconomie