OCDE: Economiile reglementate cresc mai incet, iar in Romania este foarte reglementata

Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 15:21
1264 citiri
OCDE: Economiile reglementate cresc mai incet, iar in Romania este foarte reglementata
www.fanatik.ro

Economiile reglementate au tendinta de a creste mai incet, iar Romania are o economie foarte reglementata, potrivit OCDE, organizatie care impreuna cu Consiliul Concurentei lucreaza la revizuirea legislatiei din domeniul constructiei de drumuri, transporturi si procesarea alimentelor.

"Economiile reglementate au tendinta de a creste mai incet. Unele reglementari nu au niciun scop, fiind introduse din motive politice, la presiunea unor grupuri de lobby. Nu este sarcina noastra de a spune Guvernului Romaniei care este obiectivul sau strategia sa, dar sunt modalitati inteligente pentru a dezvolta alternative la reglementarile care afecteaza piata. Cifrele privind Romania arata ca este o economie foarte reglementata, mai reglementata decat multe alte tari din OECD", a declarat John Davies, director divizia de concurenta a Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OCDE), potrivit Mediafax.

El a mentionat ca OCDE va lansa recomandari privind reviziuirea legislatiei in vederea eliminarii efectelor negative asupra mediului concurential si ca spera ca Romania sa implementeze aceste propuneri.

"In Grecia am analizat sectoare care acopereau o cincime din economie, un domeniu fiind transportul cu ambarcatiuni pentru turisti. Existau foarte multe reglementari si legi care priveau firme din acest domeniu, astfel ca majoritatea aveau sediul social in Italia, iar Grecia nu primea beneficiile acestui sector deoarece era suprareglementat. Guvernul Greciei a fost de acord cu majoritatea propunerilor noastre si in cele din urma au implementat", a aratat oficialul OCDE.

Consiliul Concurentei si OCDE au incheiat un memorandum cu Guvernul privind revizuirea legislatiei si reglementarilor din 3 sectoare cheie ale economiei, respectiv constructia de drumuri, transportul de marfa si procesarea alimentelor.

"In prezent exista un mecanism pentru a analiza impactului anticoncurential al proiectelor de lege, dar nu exista un mecanism care sa analizeze acest impact al legislatiei in vigoare. Sectoarele aprobate de Guvern, la sugestia institutiilor financiare internationale - Fondul Monetar International, Comisiei Europene- sunt constructia de drumuri, transportul de marfa si procesarea alimenteler. Vom veni cu un raport la sfarsitul anului viitor, urmand ca la inceputul lui 2016 recomandarile sa fie implementate. In functie de cum merge proiectul ne gandim si la o continuare. Grecia a implementat acest proiect si deja a lansat a doua etapa si de asemenea, sunt si alte state membre OCDE care sunt interesate de analize similare", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

William Danvers, secretarul general adjunct al organizatiei, a aratat ca beneficiile dupa realizarea unui astfel de proiect se ridica la miliarde de euro, iar de acest lucru ar putea beneficia si Romania.

"Reformele care intaresc concurenta sunt mai eficiente decat reformele structurale. Intentia este sa identificam practicile anticoncurentiale pentru ca uneori reglementarile pot distorsiona concurenta, pot sa limiteze consumatorii sa aleaga un produs. Procesul nu este usor, deoarece de multe ori limitarile concurentei sunt ascunse in textele de lege. In Grecia am facut o evaluare lansata in luna mai 2013 si estimam ca beneficiile pentru consumatori s-au ridicat la 2,5 miliarde de euro pe an sau 2,5% din PIB. Cred ca beneficiile pentru companii sunt si mai mari", a precizat Danvers.

La randul sau, Attila Gyorgy, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice a apreciat ca reglementarile care limiteaza accesul pe piata au impact negativ asupra numarului de firme, de angajati si implicit asupra incasarilor la buget.

"Este nevoie de criterii minimale de exigenta si sa se lase libera activitatea economica, iar automat bugetul castiga, iar acest lucru se reflecta in bunastarea tuturor. Cele 3 domenii selectate sunt sectoare cheie, si se va vedea un impact foarte mare mai ales pe partea de transporturi", a afirmat oficialul Finantelor Publice.

Si reprezentantii investitorilor straini sustin proiectul, pe care il considera foarte important pentru mediul de afaceri.

"Acesta este un proiect foarte asteptat de mediul de afaceri, mai ales ca noi am cerut de multe ori intarirea calitatii studiilor de impact ale legislatiei. Ne vom implica activ in acest proiect, care aduce o rigoare, aproape inexistenta la nivelul legislatiei in prezent", a declarat Livia Zamfiropol, presedintele Comitetului de Concurenta si Ajutor de stat in cadrul Camerei de Comert Americana in Romania-AmCham.

#economii reglementate Romania, #economii Romania , #Stiri Macroeconomie