OECD: Economia mondiala va creste cu 3,4% anul acesta

Marti, 22 Mai 2012, ora 18:28
1616 citiri
OECD: Economia mondiala va creste cu 3,4% anul acesta

Statele Unite ale Americii si Japonia se afla in topul statelor care dau tonul unei recuperari economice fragile printre statele dezvoltate ale lumii, care inca ar putea fi spulberate de criza datoriilor din Europa.

In previziunile economice semestriale, specialistii Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD) prognozeaza o crestere economica la nivel mondial de 3,4% anul acesta, fata de 3,6% cat s-a inregistrat anul trecut. De asemenea, organizatia prognozase o crestere economica de 4,2% pentru 2013, la ultimele estimari, in noiembrie 2011.

Prognozele economice sunt in ceata

"Prognoza economica mondiala inca este in ceata", sustine chiar secretarul General al OECD, Angel Gurria. "La o prima privire, prospectiunile pentru evolutia economiei globale sunt, cumva, mai bune decat acum sase luni. La o privire mai atenta, insa, revenirea economiei este destul de slaba, riscurile de cadere libera fiinda inca destul de mari", sustine oficialul organizatiei.

Cresterea economica in cele 34 de state membre ale OECD, printre cele mai bogate din lume, va fi de numai 1,6% fata de 1,8% cat a fost valoarea inregistrata anul trecut. In 2013, cresterea in cele 34 de tari va atinge 2,2 procente, valoare foarte apropiata de previziunile anterioare.

Angel Gurria sustine ca finantele publice dau dovada de o mare fragilitate, iar in unele state membre OECD acestea sunt "cumplit de stramtorate"

Povara crizei economice inca nu a disparut

Perceptia cum ca povara crizei economice inca nu a fost stearsa, alimenteaza o criza a increderii, iar liderii din Europa ar trebui sa ia in considerare posibile masuri pentru rezolvarea crizei datoriilor, sustine Gurria. Secretarul OECD recunoaste ca nu poate fi exclus scenariul unui dezastru in zona euro, care ar avea implicatii si pentru restul lumii.

"Exista posibilitatea atenuarii ritmului reducerii datoriilor in unele state. Pentru Spania si alte tari, daca va exista un declin neasteptat al activitatii economice, atunci ajustarile fiscale necesare trebuie facute numai gradual", a declarat pentru Reuters Carlo Padoan, economist sef al OECD.

Spania, Franta si Olanda nu vor reusi sa indeplineasca obiectivul reducerii deficitului la 3% din PIB in 2013 (sau mai putin) daca nu vor lua urgent masuri, a avertizat Comisia Europeana luna acesta, ceea ce ar putea determina sanctiuni financiare, conform reglementarilor UE.

Spania va inregistra un declin si mai accentuat

Dar economia Spaniei, deja in recesiune, ar putea inregistra un declin si mai accentuat in acest an deoarece Madridul implementeaza masuri de reducere a deficitului, sporind temerile ca tara ar putea avea nevoie de asistenta financiara.

Potrivit calculelor OECD, eforturile de reducere a deficitelor in timpul perioadei de recesiune sunt daunatoare deoarece aproximativ o treime din reducerile planificate sunt sterse de contractarea economiei.

Premierul italian Mario Monti a castigat un aliat in persoana noului presedinte al Frantei, Francois Hollande, in incercarea de a determina Europa sa se concentreze pe masuri de stimulare a cresterii precum si de a tine sub control datoriile. Hollande se va intalni cu premierul spaniol Mariano Rajoy la Paris inaintea summitului UE si cei doi vor discuta probabil masuri de stimulare a economiei si de creare a locurilor de munca.

OECD si-a declarat sprijinul pentru acest tip de masuri de stimulare a cresterii, sustinute de Hollande, Monti si Rajoy. Printre aceste masuri se afla emiterea de obligatiuni comune ale tuturor statelor din zona euro pentru recapitalizarea bancilor, majorarea resurselor Bancii Europene de Investitii pentru a finanta proiecte de infrastructura si redirectionarea fondurilor de dezvoltare ale UE pentru crearea locurilor de munca.

Succesul reformelor structurale

"Tinand cont de cresterea lenta a cererii sectorului privat in timpul perioadei prelungite de ajustari fiscale, actiunile decise la nivel european ar putea ajuta la grabirea procesului si generarea unui mediu mai propice pentru succesul reformelor structurale. Masurile UE vor intari activitatea prin sporirea increderii si succesul efortului de echilibrare a zonei euro", se arata in raportul OECD.

In contrast cu zona euro, Statele Unite ale Americii sunt asteptate sa beneficieze in continuare de conditii de creditare usoare si sa aplice o politica monetara mai permisiva. Asta pentru ca, prognozele de crestere sunt de 2,4% pentru acest an si de 2,6% pentru anul viitor. In noiembrie, OECD prognozase pentru SUA o crestere economica de 2% pentru 2012 si de 2,5% pentru anul viitor.

#economia mondiala, #criza datoriilor, #zona euro, #crestere economica sua, #reforme structurale Europa , #Stiri Macroeconomie