Olguta Vasilescu l-a acuzat pe Iohannis ca a compromis investitiile locale. Adevarat sau fals?

Duminica, 05 Martie 2017, ora 13:58
798 citiri
Olguta Vasilescu l-a acuzat pe Iohannis ca a compromis investitiile locale. Adevarat sau fals?
Foto: Facebook/Lia Olguta Vasilescu

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, l-a acuzat pe presedintele Klaus Iohannis ca a compromis investitiile locale din cauza ca a intarziat promulgarea bugetului.

"Ce a facut presedintele Klaus Iohannis? A refuzat sa promulge bugetul si, pana la urma, l-a promulgat. Cine a castigat din chestiunea asta si cine a pierdut? A pierdut Romania pentru ca s-a intarziat bugetul cu trei saptamani, timp in care autoritatile publice locale nu au putut sa-si aprobe bugetele din cauza faptului ca nu exista bugetul national; asta inseamna ca investitiile pentru acest an sunt aproape compromise - si va spun de ce, ca poate nu stiti cum se desfasoara o investitie in Romania: in luna martie abia vor putea sa-si aprobe autoritatile locale bugetele", a spus Lia Olguta Vasilescu la TVR 1.

Factual.ro a verificat daca exista o relatie de cauzalitate intre intarzierea aprobarii bugetului de stat si compromiterea investitiilor facute de autoritatile locale.

Iata ce a iesit la iveala: In unii dintre anii trecuti bugetele au fost abrobate chiar si mai tarziu fata de 16 februarie cum a fost in 2017. In 2009, bugetul a fost promulgat pe 25 februarie, iar in 2013 pe 21 februarie.

In urma analizei mai multor date, Factual sustine ca nu exista o corelatie directa intre momentul adoptarii bugetului de stat si cheltuielile de investitii ca procent din PIB.

Mai mult, in 2009, cand bugetul de stat a fost adoptat cel mai tarziu din intreaga perioada analizata s-a inregistrat cel mai mare procent de cheltuieli de investitii din bugetele locale.

De asemenea, dupa ce s-au analizat doua bugete de stat care au fost promulgate in fix aceeasi zi (18 decembrie), adica cele din 2014 si 2016, s-a observat ca exista o diferenta semnificativa intre procentul de investitii din bugetele locale. In 2014 au fost realizate investitii de 9,1 miliarde de lei (1.36% din PIB), in vreme ce in 2016 au fost de 11,5 miliarde de lei (1.53% din PIB)

In concluzie, afirmatia "Olgutei Vasilescu este partial falsa - exista o corelatie intre momentul adoptarii bugetului de stat si momentul adoptarii bugetelor locale (bugetele locale depind de adoptarea bugetului de stat), insa, judecand dupa istoricul ultimilor ani, nu exista o relatie de inter-dependenta intre procentul cheltuielilor de investitii din bugetele locale si momentul aprobarii bugetului de stat", scrie Factual.

Iohannis a intarziat sa promulge bugetul de stat, pentru ca a apreciat ca viziunea Guvernului este mult prea optimista, fiind ...citeste mai departe despre "Olguta Vasilescu l-a acuzat pe Iohannis ca a compromis investitiile locale. Adevarat sau fals?" pe Ziare.com

#Olguta Vasilescu buget Iohannis, #Olguta Vasilescu Iohannis investitii , #Stiri Macroeconomie