Oltenii, cei mai mari amatori de paine

Vineri, 02 August 2013, ora 10:56
1361 citiri
Oltenii, cei mai mari amatori de paine

Cel mai mare consum de paine si produse de franzelarie s-a inregistrat, in primul trimestru al acestui an, in regiunea Sud-Vest Oltenia, de 10,7 kg/persoana, in timp ce romanii din regiunea Nord-Est au avut cel mai scazut consum de paine, 6,5 kg/persoana, releva o ancheta realizata de Institutul National de Statistica.

De asemenea, INS arata ca romanii din mediul urban au consumat 8 kilograme de paine/persoana in medie pe luna, pe cand in mediul rural s-au consumat 9,1 kilograme de persoana.

La 31 iulie, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a declarat ca datele oficiale aratau ca romanii consuma din ce in ce mai putina paine.

Astfel, daca in anii 1999-2000, consumul oficial era de 1,8 milioane de tone, in 2010 acesta ajungea la numai 558.000 de tone.

Guvernul a decis in aceasta saptamana sa reduca la 9% TVA la paine, de la 1 septembrie.

Consumul mediu lunar de carne si preparate din carne pe o persoana a fost, in trimestrul intai din 2013, de 4,1 kg lunar. In mediul urban consumul de carne si preparate din carne a fost de 4,2 kg/persoana, fata de 3,9 kg/persoana in rural. Pe regiuni, cel mai mare consum s-a inregistrat in regiunea Vest (5,1 kg/persoana), iar cel mai scazut in Sud-Est si Sud-Muntenia (3,8 kg/persoana).

De asemenea, consumul de lapte a fost de 5,8 litri/persoana in medie pe luna. Intre gospodariile din rural (6,3 litri/persoana) si cele din urban (5,5 litri/persoana) s-a inregistrat un decalaj de 0,8 litri/persoana. Regiunea Nord-Vest a inregistrat cel mai mare consum de lapte (7,9 litri/persoana), in timp ce consumul cel mai scazut a fost in regiunea Sud-Vest Oltenia (4,3 litri/persoana).

Consumul de legume a fost de 6,4 kg/persoana, in medie pe luna. Pe regiuni, cel mai ridicat consum s-a inregistrat in regiunea Sud-Vest Oltenia (7,9 kg/persoana).

In aceeasi perioada, consumul de fructe a fost de nivel relativ scazut, de 3,5 kg/persoana. Un consum de fructe peste medie s-a inregistrat in mediul urban si in regiunile Bucuresti-Ilfov, Nord-Vest, Vest si Centru.

#consum paine Romania, #statistici paine Romania, #consum alimente Romania, #consum carne romani, #consum fructe Romania , #Stiri Macroeconomie