Pastele 2013 a adus o crestere cu 20% a transferurilor de bani catre Romania

Marti, 07 Mai 2013, ora 12:40
1434 citiri
Pastele 2013 a adus o crestere cu 20% a transferurilor de bani catre Romania

Transferurile de bani catre Romania au inregistrat o crestere semnificativa, de aproximativ 20%, in preajma Pastelui, aceasta fiind una din cele mai active perioade pentru trimiterile de bani catre tarile ortodoxe, se arata intr-un studiu al Western Union.

Peste 30% din consumatorii din tarile ortodoxe primesc astfel transferuri de bani drept cadou cu diverse prilejuri, inclusiv pentru sarbatorile de peste an, mai arata procesatorul de plati intr-un comunicat de presa.

"Dupa ocaziile speciale - cum ar fi aniversarile, nunta sau Craciunul - Pastele este cel mai important prilej pentru oferirea de cadouri", spune Gabriel Sorbo, Director Regional Western Union pentru Italia, Spania, Portugalia, Grecia, Romania, Bulgaria, Cipru si Malta. "Vedem acest fapt reflectat si in cifrele noastre. Cu prilejul Pastelui, transferurile de bani catre Romania au atins un varf de crestere de aproape 20%".

Potrivit studiilor Western Union, oferirea de cadouri in bani se numara printre primele trei motive pentru care consumatorii fac transferuri de bani. Cum tot mai multe persoane care traiesc in strainatate nu-si mai pot permite sa-si viziteze familiile, sunt tot mai numerosi cei care opteaza sa trimita acasa cadouri in bani.

Cum a afectat criza emigrantii romani

Efectele crizei economice sunt resimtite de consumatorii din intreaga lume, inclusiv de catre migrantii romani. Studiile Western Union arata ca, la nivel global, aproximativ 89% dintre consumatorii care folosesc serviciile de transfer de bani ale companiei sunt migrantii care si-au parasit tarile de origine in cautare de noi oportunitati economice.

Majoritatea migrantilor din Romania traiesc in tari din Europa de Vest, unde cresterea economica a fost foarte slaba - in 2012, produsul intern brut in zona Euro s-a contractat cu 0,5%, iar rata somajului este in crestere, conform datelor publicate recent de Banca Mondiala.

Banca Mondiala estimeaza ca transferurile de bani catre Romania vor reintra pe crestere incepand cu 2013

Cum multe dintre tarile in care traieste diaspora romaneasca inca se confrunta cu efectele crizei economice, migrantii romani sunt, la randul lor, afectati. Deoarece veniturile multora dintre ei au scazut, acestia trimit mai putini bani familiilor lor din tara.

"Migrantii romani au trimis acasa sume mai mici pe perioada crizei, dar au continuat sa trimta. Transferurile de bani au dat dovada de o buna rezistenta in confruntarea cu turbulentele economice", spune Gabriel Sorbo.

Si estimarile Bancii Nationale a Romaniei sunt mai increzatoare: potrivit datelor BNR, transferurile de bani catre Romania au crescut in 2012, pentru prima data dupa anul 2008, ajungand la vaoarea de 3,85 de miliarde de Euro.

Transferurile de bani catre Romania au fluctuat in ultimii ani. S-a consemnat o crestere semnificativa incepand cu anul 2004 si imediat dupa aderarea la UE, insa transferurile au scazut dupa declansarea crizei, in 2008.

In conditiile in care revenirea economica din Uniunea Europeana se stabilizeaza, Banca Mondiala estimeaza ca transferurile oficiale din regiune vor reintra pe crestere in perioada 2013-2015 si este de asteptat sa depaseasca varful atins inainte de criza in anul 2014.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#transferuri bani emigranti Romani, #bani Paste migranti Romania, #transferuri Western Union emigranti, #cadouri bani Paste , #Stiri Macroeconomie