Pe ce si-au cheltuit romanii salariile in primul trimestru

Joi, 05 Iulie 2012, ora 13:47
1221 citiri
Pe ce si-au cheltuit romanii salariile in primul trimestru

Cheltuielile totale ale populatiei au fost, in T1, in medie, de 2.245 lei lunar pe gospodarie (780 lei pe persoana) si au reprezentat 90,5% din nivelul veniturilor totale medii, care s-au ridicat la 2.480 lei pe gospodarie si 862 lei pe persoana, arata datele transmise joi de INS.

Cheltuielile de consum au avut cea mai mare pondere in totalul cheltuielilor gospodariilor (70,9%), urmate de impozite, contributii, cotizatii si taxe (16,6%) si cheltuieli de productie (9,8%), in timp ce cheltuielile pentru investitii au reprezentat numai 0,3% din totalul cheltuielilor gospodariilor. Alte cheltuieli au reprezentat 2,4% din total.

Cea mai mare parte a cheltuielilor totale de consum facute de romani in primul trimestru din 2012 s-a axat pe alimente si bauturi nealcoolice (40,8%), urmate de cheltuielile cu locuinta - apa, energie electrica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei - (19,7%), bauturi alcoolice si tutun (7,2%), respectiv transport (5,9%).

Cheltuielile efectuate de romani pentru hoteluri, restaurante si cafenele (1,5% din cheltuielile de consum) si cele pentru educatie (0,8%) au inregistrat cele mai scazute ponderi in nivelul cheltuielilor.

Potrivit INS, in timp ce nivelul mediu lunar pe o gospodarie al cheltuielilor totale de consum este mai mare in urban fata de rural cu 537 lei, cel pentru consumul

alimentar este mai mare cu numai 15 lei. Aceasta deriva din faptul ca, in rural, 50,5% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezinta contravaloarea consumului din resurse proprii, in timp ce in mediul urban, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 22,9% din cheltuielile pentru consumul alimentar.

Veniturile banesti au fost, in medie, de 1.976 lei lunar pe gospodarie (687 lei pe persoana) in T1.

In trimestrul I 2012, veniturile totale medii lunare au reprezentat, in termeni nominali, 2.480 lei pe gospodarie si 862 lei pe persoana. Veniturile banesti au fost, in medie, de 1.976 lei lunar pe gospodarie (687 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 504 lei lunar pe gospodarie (175 lei pe persoana).

Sursele veniturilor populatiei in T1

Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (48,9% din veniturile totale ale gospodariilor).

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (23,4%), veniturile din agricultura (2,0%), veniturile din activitati neagricole independente (2,1%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1,8%). O pondere importanta detin si veniturile in natura (20,3%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (18,1%).

Diferente de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor s-au inregistrat in functie de mediul de rezidenta.

In trimestrul I 2012, veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 24,2% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 9,3% mai mari fata de ansamblul gospodariilor.

In urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 62,6% din salarii, de 23,0% din prestatii sociale, veniturile in natura reprezentand 9,1% din total.

In rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 41,7% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (36,8% din totalul veniturilor) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand 4,9% din veniturile totale ale gospodariilor din mediul rural. O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale a revenit si veniturilor salariale (26,8%) si celor din prestatii sociale (24,0%).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cheltuieli populatie T1, #venituri populatie T1, #surse venituri populatie T1 , #Stiri Macroeconomie