"Platile neoficiale, adica mita, bacsisurile si alte atentii" reprezinta 10% din cheltuielile medicale

Miercuri, 18 Iulie 2007, ora 12:04
902 citiri

Mita si alte "plati informale" reprezinta 10% din cheltuielile pentru ingrijiri medicale in Romania, a aratat ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu, citand rezultatele unui studiu finantat de Banca Mondiala.

"Platile neoficiale, adica mita, bacsisurile si alte atentii, in 2004 au reprezentat 360 de milioane de euro, adica 10% din totalul cheltuielilor pentru sanatate", a declarat Nicolaescu la lansarea unui proiect vizand stavilirea coruptiei in acest sector.

Potrivit afirmatiei sale, "familiile cele mai sarace sunt cele mai penalizate" de acest flagel, care impiedica un acces nediscriminatoriu la ingrijirile medicale".

In acelasi timp, mai mult decat plicul strecurat in buzunarul unui medic sau al unei asistente, aceste sume enorme vin din mita oferita de grupurile farmaceutice pentru a-i determina pe responsabilii institutiilor medicale sa cumpere produsele lor, a spus Nicolaescu.

Pentru a dezradacina aceasta practica, noi organizam apeluri de licitatie transparente", a asigurat el.

"Din nefericire, multi oameni considera in continuare platile informale ca un rau necesar pentru a putea beneficia de servicii medicale corecte", a spus cu regret la randul sau ambasadorul britanic in Romania, Robin Barnett, a carui tara finanteaza acest program.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)