Poate BNR sa mentina cursul de schimb? (Analisti)

Marti, 12 Iunie 2012, ora 12:16
1488 citiri
Poate BNR sa mentina cursul de schimb? (Analisti)
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

In ultima vreme, oficialii BNR au tot dat declaratii privind evolutia cursului de schimb valutar, sustinand ca situatia este sub control. Analistii, insa, considera ca BNR nu trebuie sa mentina leul la un curs fix sau intr-o banda foarte ingusta, pentru ca asta inseamna ca-si cheltuieste rezervele in mod inutil.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat ca banca centrala face, in fiecare an, o prognoza a inflatiei si o prognoza de curs pe care nu o publica pentru ca un singur cuvant despre curs scapat de BNR ar putea sa denatureze piata pentru mult timp. Aceste prognoze de curs sunt foarte bine tinute sub cheie.

Potrivit acestuia, daca se va intampla ceva in Grecia sau intr-o alta tara banca centrala este pregatita sa actioneze cu intreg instrumentarul de care dispune pe piata valutara sa nu se destabilizeze.

Sarcina BNR: sa evite miscari bruste ale cursului

Economistul Aurelian Dochia a declarat pentru Business24 ca Banca Nationala a Romaniei a reusit, pana acum, managerieze bine evolutia cursului de schimb valutar. El sustine ca BNR a reusit sa stopeze o presiune, care nu s-a manifestat doar asupra leului, ci asupra tuturor monedelor nationale din Europa de Est.

"Cred ca sarcina BNR este sa evite niste miscari foarte bruste ale cursului de schimb, nu sa incerce sa lupte impotriva unei tendinte generalizate si care depinde de evolutiile macroeconomice din zona euro, cu mult peste puterile bancii nationale", a declarat analistul economic.

Aurelian Dochia considera ca BNR nu poate si nu trebuie sa-si propuna sa tina leul la un curs fix sau intr-o banda foarte ingusta, pentru ca asta inseamna ca-si cheltuieste rezervele in mod inutil.

"Cursul de schimb valutar trebuie lasat sa se miste in functie de evolutia pietei, iar BNR sa fie atenta sa nu lase loc de prabusiri ale cursului intr-o perioada scurta de timp, pentru ca altfel agentii economici nu au timp sa-si ajusteze activitatea. Insa, daca schimbarea se produce treptat, atunci companiile au timp sa se adapteze situatiei", a mai declarat economistul.

Aurelian Dochia sustine ca, in Romania, companiile au inceput deja sa-si faca ajustari. Unele sunt favorabile, in special la companiile exportatoare, pentru ca acestea sunt ajutate de devalorizarea leului. In schimb, ajustarile dificile au loc la nivelul bancilor si al debitorilor in valuta, care au venituri in lei.

Bancile grecesti de la noi, primul canal de transmitere a crizei

Analistul economic sustine ca, in cazul in care Grecia declara falimentul si iese din zona euro, raspunsul BNR la un astfel de eveniment tine foarte mult de detaliile bancilor cu capital grecesc de la noi, pentru ca acestea ar fi un prim canal prin care s-ar putea transmite criza si in Romania.

Aurelian Dochia spune ca bancile grecesti prezente in Romania au o capitalizare puternica, si stau bine si la capitolul lichiditate, deci ar putea face fata unui soc venit din partea bancilor-mama, soc care ar putea fi sub forma sistarii finantarilor venite din afara tarii.

Economistul spune ca nici incetarea finantarilor externe nu mai reprezinta o noutate, pentru ca nivelul acestora este redus de ceva vreme, iar sucursalele nu pot face rambursari anticipate catre bancile-mama intr-un timp foarte scurt, pentru ca au creditele esalonate pe o perioada lunga de timp.

BNR nu trebuie sa foloseasca rezervele pentru mentinerea cursului

Analistul economic Ilie Serbanescu a declarat pentru Business24 ca Banca Nationala a Romaniei a tinut artificial cursul de schimb valutar, in mare pate datorita faptului ca a avut la indemana bani din imprumuturile de la institutiile financiare internationale.

"Este o nebunie sa-ti folosesti rezervele pentru a sustine cursul de schimb valutar. O poti face cel mult o luna, doua sau pentru a combate un val speculativ, insa nu poti transforma mentinerea artificiala a cursului intr-un obiectiv pe termen lung", a declarat analistul economic.

Ilie Serbanescu spune ca rezervele BNR, stranse cu greu de la populatie si agenti economici, nu trebuie utilizate pentru mentinerea cursului, pentru ca in acest caz esti descoperit la alte evenimente cu mare impact economic.

Analistul sustine ca, in viitorul apropiat, BNR trebuie sa faca fata la doua evenimente majore: infuzia de capital in bancile grecesti de la noi, si rambursarile imprumutului catre FMI. "Banca nationala trebuie sa intervina cu niste bani in cazul bancilor grecesti, fiind vorba de cateva miliarde de euro, iar o alta problema o reprezinta rambursarile catre FMI", sustine analistul economic.

Ilie Serbanescu este ferm convins ca, in cazul in care Grecia declara faliment, BNR nu poate decat sa scoata bani din rezervele strategice pentru a compensa pierderuile generate de sucursalele bancilor elene.

Leul a continuat sa se aprecieze in raport cu moneda europeana, iar Banca Nationala a Romaniei a anuntat, luni, un curs de 4,4594 lei/euro, in scadere cu 0,15 bani (-0,03%) comparativ cu sedinta anterioara, cand euro valora 4,4610 lei.

Leul a castigat teren si in fata dolarului american, BNR afisand un curs de 3,5451 lei/dolar, mai putin cu 2,79 bani (0,79%) fata de anuntul de vineri, respectiv 3,5734 lei/dolar.

#banca nationala a romaniei, #cursul de schimb valutar, #criza zona euro, #grecia default, #Grecia iesire zona euro , #Stiri Macroeconomie