Polonezii ar putea pune lacatul pe poarta singurei fabrici de soda calcinata din Romania

Vineri, 09 August 2019, ora 18:20
832 citiri
Polonezii ar putea pune lacatul pe poarta singurei fabrici de soda calcinata din Romania
Foto: Arhiva Ciech SA

Uzina de soda calcinata de la Govora - unica din Romania - se pregateste sa puna lacatul pe usa din cauza ca nu mai face fata cheltuielilor de productie.

Fostele Uzinele Sodice Govora (din Ramnicu Valcea) au fost cumparate, in anul 2006, de grupul polonez Ciech.

De la acel moment, noii patroni au investit peste 500 de milioane de euro in modernizare si in productie, transformand fabrica intr-una de succes. Spre exemplu, in 2018, Ciech Soda Romania a raportat o cifra de afaceri de 420.193.416 lei si un profit de 24.540.260 lei, potrivit sitelui Finantelor Publice.

Cu toate acestea, Ciech a anuntat ca, la toamna, incepand cu 18 septembrie, ar putea opri productia si ar putea incepe disponibilizarea a 500 dintre cei circa 600 de salariati. Motivul: brusc nu mai reuseste sa faca fata cheltuielilor de productie, in conditiile in care pretul aburului care ii este livrat de CET Govoara - adica al principalei materii prime - ar urma sa se majoreze cu 135% fata de anul trecut.

Iata despre ce este vorba, potrivit companiei.

"CIECH este fortata sa ia astfel de decizii din cauza recentelor majorari ale pretului aburului industrial pana la un nivel nesustenabil, operate de catre unicul sau furnizor, CET Govora.

Aflata in insolventa inca din 2016 si afectata de recenta alunecare de teren de la mina Alunu, CET Govora a denuntat in mod unilateral, in 18 iunie, contractul pentru livrarea aburului industrial catre CIECH Soda Romania. Asta in conditiile in care pretul actual abia fusese stabilit pe 1 aprilie si trebuia sa fie valabil pana la 31 decembrie 2020. Conform noilor conditii, este impusa o noua crestere a pretului aburului, a doua din acest an - cu aproape 135% mai mult fata anul trecut (incluzand certificatele CO2).

Grupul CIECH a avut in permanenta o atitudine deschisa spre cooperare si a solicitat de asemenea sprijinul autoritatilor pana la cel mai inalt nivel pentru a incerca sa ajunga la o intelegere cu CET Govora. Cu toate acestea, acceptarea noului pret de catre CIECH Soda Romania ar insemna mari pierderi financiare pentru companie", se arata intr-un comunicat remis de Ciech Romania redactiei Ziare.com.

Ciech Romania anunta ca inca mai cauta solutii pentru a nu fi nevoita sa opreasca productia. In cazul in care, totusi, va fi obligata sa o faca, va oferi locuri de munca pentru mai mult de 100 de angajati in fabricile sale din Polonia si Germania. Pentru oamenii care vor pleca acasa, polonezii anunta ca au pregatit pachete compensatorii ...citeste mai departe despre "Polonezii ar putea pune lacatul pe poarta singurei fabrici de soda calcinata din Romania" pe Ziare.com

#polonezi Ciech fabrica inchidere, #Govora utilaj prabusit Alunu, #CET Govora inchide fabrica , #Stiri Macroeconomie