Ponta si delegatia FMI nu au cazut la pace

Luni, 09 Februarie 2015, ora 13:15
1677 citiri
Ponta si delegatia FMI nu au cazut la pace
Foto: Twitter/IMF

Guvernul nu a ajuns la un acord cu FMI, intrucat institutia cere cresterea abrupta a pretului la gaze pentru populatie si CET-uri din aprilie si restructurarea masiva a companiilor energetice Hunedoara si Oltenia.

Premierul Victor Ponta si ministrul Finantelor Darius Valcov sustin, luni, o conferinta de presa, in contextul vizitei delegatiei formate din Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana (CE) si Banca Mondiala (BM).

Iata cateva declaratii din cadrul conferintei de presa:

- "Avem cea mai predictibila si stabila economie din regiune si companiile cu capital de stat s-au imbunatatit considerabil, o parte din companiile din energie au cele mai bune rezultate din ultimii ani."

- "Am depasit pragul de 50 de miliarde de euro la exporturi, investitiile au crescut."

- "Foarte multe dintre obiectivele importante pentru Romania sunt indeplinite, adica tintele de crestere economice, disciplina bugetara, reducerea CAS cu 5% n-a generat o catastrofa, ci dimpotriva."

- "Au ramas pe agenda doua puncte asupra carora nu am cazut de acord cu FMI privind masurile de luat in perioada imediat urmatoare. Ele au un impact economic si social important."

- "In primul rand, e vorba de continuarea agendei de liberalizare a pretului la gaze, care inseamna cresterea pretului la gaze. La consumatorii industriali si non-casnici, Romania nu mai are o piata reglementata. Pe piata reglementata au ramas doar consumatorii casnici, dar si CET-urile cu gaz. Solicitarea delegatiei a fost ca de la 1 aprilie sa creasca pretul de la 53,3 lei la 62 pe megawatt, un pret pe care noi il consideram nesustenabila, trebuie ca populatia sa poata sa plateasca si cet-uri sa suporte aceasta crestere, altfel factura pentru anul viitor va fi pur si simplu impsoibil de achitat."

- "Am spus ca pana la intalnirea din aprilie vom veni cu o propunere de calendar sustenabil."

- "Al doilea punct asupra caruia nu ne-am inteles si sper sa ne intelegem in interesul nostru, se refera la viitorul energiei pe baza de carbune CEH si CEO, unde solicitarea era a unor restructurari masive si radicale, care din punctul nostru de vedere nu salveaza aceasta industrie, ci ii trimit intr-o spirala in care in termeni de cativa ani va determina micsorarea acestui sector."

- "Noi am spus ca suntem de acord cu masuri de eficientizare, dar nu suntem de acord cu masuri care sa conduca la disparitia acestui sector."

Acord preventiv cu FMI

Reprezentantii Guvernului au purtat negocieri intense la finalul saptamanii trecute, insa discutiile nu au ajuns la un rezultat.

Se pare ca FMI nu este de acord cu unele decizii luate de Cabinetul Ponta din ultima vreme, printre care se numara si implementarea programului "Prima Masina". Pe de alta parte, ...citeste mai departe despre "Vom avea un nou acord cu FMI? Ce spun Victor Ponta si Darius Valcov - LIVE" pe Ziare.com

#Ponta declaratii FMI, #ponta acord FMI, #Romania acord FMI , #Stiri Macroeconomie