Presedintele ASF: Suntem in razboi permanent cu SIF

Marti, 09 Decembrie 2014, ora 16:07
1482 citiri
Presedintele ASF: Suntem in razboi permanent cu SIF
Foto: adevarul.ro

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) se afla intr-un razboi permanent cu SIF si are in vedere, pentru anul 2015, ca directie strategica pentru piata de capital, reglementarea regimului fondurilor inchise de investitii, printr-o lege care sa includa si cele cinci SIF si Fondul Proprietatea, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, presedintele ASF, Misu Negritoiu.

"Suntem intr-un razboi permanent cu aceste institutii (SIF - Societati de investitii financiare - n.red.), am publicat sanctiunile, au fost procese, sunt litigii, din dorinta noastra de a disciplina cat mai mult piata. Trebuie umblat la baza, baza fiind re-reglementarea acestor institutii", a spus Negritoiu, citat de Agerpres.

Intrebat de jurnalisti despre cazul in care procurorii DIICOT au retinut cinci persoane in dosarul de delapidare a SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia, oficialul ASF nu a dorit sa comenteze public aceasta situatie, limitandu-se sa precizeze ca ASF si-a facut treaba ca si supraveghetor si va colabora cu autoritatile in aceasta investigatie.

Presedintele ASF a spus ca lipseste o lege a fondurilor inchise de investitii si ca ASF trebuie sa aduca in normalitate toate fondurile inchise de investitii din Romania, inclusiv SIF-urile si probabil si Fondul Proprietatea.

"Fiecare este un organism mai exotic decat celalalt si functioneaza in baza unor legi depasite, chiar desuete", a afirmat Negritoiu.

Procurorii DIICOT au retinut cinci persoane in dosarul de delapidare a SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia. Printre persoanele retinute se afla Dragos Bilteanu, seful SIF Banat-Crisana, omul de afaceri Najib El Lakis (membru in CA de la SIF Banat-Crisana), Stere Gardan (actionar casa de brokeraj), avocatul Nicolae Mergeani si Adrian Victor Prodan (membru in CA de la SIF Muntenia).

Acestia vor fi prezentati judecatorului cu propunere de arestare preventiva. Prejudiciul in acest dosar este estimat de procurorii DIICOT la peste 62,5 milioane lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Autoritatea de Supraveghere Financiara, #ASF razboi SIF , #Stiri Macroeconomie