Prima reactie a lui Isarescu la acuzatiile lui Isar: S-a spus ca as fi la originea ordonantei 13. Nu stiu daca e loc de aberatii mai mari!

Luni, 20 Februarie 2017, ora 13:53
1108 citiri
Prima reactie a lui Isarescu la acuzatiile lui Isar: S-a spus ca as fi la originea ordonantei 13. Nu stiu daca e loc de aberatii mai mari!
Foto: Arhiva Reuters

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, s-a declarat exasperat de acuzatiile care i se aduc, mai ales de catre economistul Lucian Isar, si le-a catalogat drept aberante.

"S-au repetat pana la obsesie o serie de acuze, la prima vedere la adresa mea, dar care vizau de fapt Banca Nationala. Pentru ca se refereau implicit la decizii luate conform legii in Consiliul de Administratie sau la alte niveluri de decizie din BNR.

Am fost acuzati ca am indus criza economica din 2008, ca am mintit Parlamentul, ca am incheiat acorduri internationale de imprumut cu FMI in interes personal, ca am scos aurul Romaniei din tara in scop speculativ, apoi ca nu l-am speculat suficient, ca am manipulat cursul de schimb, si lista afirmatiilor defaimatoare la adresa mea si implicit la adresa BNR poate continua. Recent am fost acuzat chiar ca as fi la originea Ordonantei 13! Nu stiu daca e loc de aberatii mai mari!", a afirmat Isarescu, intr-un interviu acordat Jurnalul National si publicat, luni, pe site-ul BNR.

Guvernatorul a raspuns in principal acuzatiilor lansate in ultimul timp, la adresa sa, de catre economistul Lucian Isar.

Isar a publicat, pe blogul sau, mai multe articole critice la adresa BNR si a guvernatorului bancii centrale.

Jurnalistul Dan Constantin l-a intrebat pe guvernatorul BNR si de acuzatia ca ar fi vinovat de cresterea costului finantarii statului.

"Daca aceste afirmatii ar fi citite numai de analisti economici si de jurnalisti specializati in probleme economice, firesc ar fi sa nu raspund. Niciunui specialist nu-i este prea greu sa descifreze caracterul lor aberant. Dar aceste aberatii ajung si la cititori care nu sunt specializati in economie.

Si, avand in vedere aplombul cu care sunt avansate, ar putea sa fie crezute. Sunt, deci, obligat sa raspund", a raspuns Isarescu.

"Adevarul e altul: de luni bune, dobanzile sunt la minime istorice, iar variatiile care apar sunt ca efect al pietei libere. Banca Nationala, ca agent al statului, este doar organizatorul tehnic al licitatiilor privind vanzarea-cumpararea de catre banci a titlurilor de stat.

Si inca o proba pentru a vedea caracterul aberant al acestor acuzatii: dobanda de politica monetara, pe care o stabileste BNR, este neschimbata de luni de zile, iar din noiembrie 2011 a scazut fara incetare", a argumentat guvernatorul BNR.

Citeste mai departe despre "Prima reactie a lui Isarescu la acuzatiile lui Isar: S-a spus ca as fi la originea ordonantei 13. Nu stiu daca e loc de aberatii mai mari!" pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Isarescu acuzatii Isar ordonanta13 , #Stiri Macroeconomie