Primele 100 de zile dupa Brexit vor aduce haos, teama si masuri de urgenta

Marti, 14 Iunie 2016, ora 15:18
6581 citiri
Primele 100 de zile dupa Brexit vor aduce haos, teama si masuri de urgenta
Foto: Flickr/Number 10

Oficialitatile britanice sunt in totala deruta privind seria de actiuni pe care ar trebui sa le intreprinda in cazul declansarii Brexit-ului in urma referendumului organizat pe 23 iunie.

Toate privirile pe care Londra le arunca spre Bruxelles nu folosesc cu nimic membrilor cabinetului Cameron, oficialii UE avand ordin sa nu puna niciun scenariu pe hartie, de teama ca acestea ar putea ajunge in mainile presei, dupa cum a recunoscut un oficial al Comisiei Europene, citat de The Independent.

Anxietate globala

Socurile economice si geopolitice pe care le poate declansa iesirea Marii Britanii din UE ar fi greu de gestionat chiar si cu un indrumar pus la dispozitia autoritatilor.

Un prim efect se resimte deja in pietele financiare, pe masura ce creste teama investitorilor fata de impactul pe care Brexit-ul il poate avea asupra economiei globale.

Este un eveniment care ar putea distruge intreaga cultura politica occidentala a Europei, dupa cum s-a exprimat presedintele Consiliului European, Donald Tusk, facand referire la varianta abandonarii proiectului comun european de catre un stat membru.

De altfel, un astfel de deznodamant parea de neconceput la inceputul constructiei care avea sa devina Uniunea Europeana, amendamentul privind dreptul statelor de a parasi UE fiind introdus abia in 2009.

Scenariul de cosmar al Brexit-ului ia in calcul propagarea unei unde de soc in toata Europa pentru o buna perioada.

Vinerea neagra

Referendumul privind mentinerea sau retragerea Marii Britanii din UE va fi organizat joi, 23 iunie, alarma urmand sa sune de la Berlin pana la Bruxelles inca dinainte de inchiderea urnelor.

In prima faza, ministrii de Finante din zona euro se vor reuni pentru a vedea ce masuri de limitare a implicatiilor financiare pot fi luate inca de la prima ora, in cazul unui vot negativ dat de insulari.

Oscilatii puternice ale lirei sterline, interventii mult mai agresive ale Bancii centrale a Elvetiei si o crestere a riscurilor la nivel global sunt printre efectele asteptate pe pietele financiare.

"Va trebui sa fim pregatiti pentru o desteptare dura in dimineata zilei de vineri", admite Lothar Mentel, director executiv al Tatton Investment Management din Londra.

Socul politic ar putea fi chiar mai dureros, o estimare a Bloomberg aratand ca Scotia ar putea relua procesul de obtinere a independentei fata de Regatul Unit, in vreme ce Irlanda ar putea impune controale la granita cu Irlanda de Nord, dar acestea sunt efecte pe termen mediu.

In schimb, o reactie imediata este asteptata din partea Frantei si a Germaniei, care vor cauta sa speculeze momentul pentru a demonstra atractivitatea proiectului comunitar ramas concentrat in jurul aliantei dintre Paris si Berlin.

"UE va avea nevoie de o strategie credibila pentru a evita dezintegrarea graduala a Uniunii", crede Guntram Wolff, analist in cadrul grupului Bruegel din Bruxelles.

O saptamana de foc

Odata cu intrarea in weekendul care va urma Brexit-ului, Europa va trebui sa isi intocmeasca variantele de rezerva pentru a preveni raspandirea sindromului populist si anti-sistemic in restul Europei.

Aceasta si prin prisma reluarii alegerilor generale din Spania in 26 iunie, dar si din cauza inflatiei de euroscepticism din tari precum Olanda si Danemarca, cele doua regate nordice putand sa se pozitioneze astfel in tabara Marii Britanii.

Un summit de urgenta al liderilor europeni este de asteptat sa aiba loc cel tarziu pe 25 iunie, pentru a discuta stimulentele care ar putea fi acordate populatiei din statele aflate in pericol de a imbratisa pozitia britanicilor.

Tari din afara zonei euro, precum Polonia, Ungaria sau Suedia sunt asteptate sa formeze un grup de rezistenta impotriva unor masuri integrationiste mai ample pe care le-ar putea propune liderii din nucleul politic al UE.

In cel mult o saptamana de la declansarea socului, premierul britanic David Cameron ar putea fi convocat pentru a stabili calendarul pentru urmatorii doi ani, perioada necesara perfectarii divortului Regatului Unit de restul blocului continental.

Ramane de vazut daca declansarea articolului 50 din statutul UE, cel introdus in 2009 pentru a garanta statelor membre dreptul de a se retrage din proiectul politic european, il va ghida pe premierul britanic spre mentinerea unor legaturi cu piata continentala de genul celor intretinute de Norvegia si Islanda sau spre mai firave punti comerciale intre Regatul Unit si restul Europei.

Dupa 100 de zile

Teama liderilor europeni ca exemplul insularilor ar putea fi urmat si de alte tari din UE este justificat de perspectiva alegerilor generale din Germania, Franta si Olanda programate pentru anul viitor, ceea ce inseamna ca multe dintre propunerile britanicilor in vederea mentinerii unei relatii avantajoase cu Europa ar putea fi respinse de teama crearii unui precedent periculos.

In acelasi timp, sarcina extragerii Marii Britanii din corpul comun al UE ii va reveni unui alt premier, cel mai probabil acesta urmand sa fie Boris Johnson, fostul primar al Londrei, trecut in tabara adeptilor Brexit.

Johnson va trebui sa faca fata acestui test, dar si unui alt referendum, la fel de probabil, cel al miscarii de independenta a Scotiei.

Pentru Bruxelles, zilele care vor urma despartirii de Marea Britanie vor insemna si decizii privind relocarea unor institutii comunitare care isi au sediul central in regat, asa cum este cazul Autoritatii Bancare Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#brexit, #efecte postBrexzit, #negocieri UE Marea Britanie, #relocare institutii europene, #dezintegrare UE , #Stiri Macroeconomie