PSD a luat doar ce-a vrut din prognoza Fitch: Iata semnalele de alarma ignorate de social-democrati

Miercuri, 19 Iulie 2017, ora 07:30
1095 citiri
PSD a luat doar ce-a vrut din prognoza Fitch: Iata semnalele de alarma ignorate de social-democrati
Foto: Arhiva Ziare.com

Agentia Fitch a confirmat de curand ratingul de tara al Romaniei la BBB-, cu perspectiva stabila. De asemenea, a revizuit in sus prognozele de crestere economica, de la 4,8% in evaluarea anterioara la 5,1%.

PSD s-a declarat satisfacut si s-a grabit sa se laude cu cifrele, in timp ce fostul premier Sorin Grindeanu a sustinut ca datele vizeaza perioada sa de guvernare si deci e dovada ca inlaturarea lui de la Palatul Victoria nu a avut ca motiv slaba performanta. Insa comunicatul Fitch contine multe semnale de alarme, ignorate si de Grindeanu, si de fostii sai colegi.

Purtatorul de cuvant al PSD, Adrian Dobre, a sustinut ca "estimarile economice pe care a fost fundamentat programul de guvernare propus de PSD se dovedesc corecte si sunt confirmate si de organismele financiare internationale care si-au revizuit prognozele sceptice de la inceputul anului, iar acum arata cifre mai apropiate de valoarea de 5,2% indicata in programul de guvernare".

Dobre a adaugat ca acest lucru demonstreaza ca "este un program de guvernare bine calculat, bine articulat, care a fost realizat de oameni competenti".

Insa avand in vedere ca Fitch a revizuit datele despre cresterea economica pe tot anul 2017 dupa ce avansul PIB-ului din primul trimestru a depasit asteptarile agentiei de rating (+5,6% fata de aceeasi perioada a anului 2016), fostul premier, Sorin Grindeanu, demis prin motiune de cenzura pe 21 iunie, si-a adjudecat si el "victoria".

"Aceasta este performanta economica a guvernului pe care l-am condus. Agentiile internationale au imbunatatit ratingul de tara al Romaniei. Se justifica daramarea Guvernului Grindeanu, nu?", a scris fostul sef al Guvernului pe Facebook.

Discutii despre semnalele de alarma asociate cresterii economice fulminante din primul trimestru au tot fost, asa ca ne vom concentra pe steagurile rosii ridicate de agentia de rating Fitch in analiza respectiva.

PSD se lauda cu cresterea economica: Un fost consilier al lui Ciolos avertizeaza ca, de fapt, sprijinim economiile altor tari

Avem fundamente stabile, dar deciziile politice ne pot deraia de la traseu

Potrivit analizei Fitch, ratingul Romaniei de BBB- este in categoria "recomandate pentru investitii" si ramane aici gratie nivelului in continuare moderat al datoriei publice, sectorului bancar stabil, dar si indicatorilor precum PIB pe cap de locuitor si de guvernanta, care sunt in limitele aferente acestui rating.

Totusi, exista riscuri ce provin de la relaxarea fiscala p ...citeste mai departe despre "PSD a luat doar ce-a vrut din prognoza Fitch: Iata semnalele de alarma ignorate de social-democrati" pe Ziare.com

#crestere economica Fitch, #analiza Fitch, #rating Romania Fitch, #rating Romania, #PSD crestere economica, #crestere economica Romania , #Stiri Macroeconomie