PSD amana multe promisiuni din campania electorala si face un nou Fond de Dezvoltare

Joi, 29 Iunie 2017, ora 13:24
1174 citiri
PSD amana multe promisiuni din campania electorala si face un nou Fond de Dezvoltare
Foto: Arhiva Ziare.com

Noul program de guvernare al coalitiei PSD-ALDE, redactat odata cu formarea noului guvern condus de Mihai Tudose, contine noutati majore comparativ cu programul de guvernare realizat pentru Cabinetul Grindeanu.

In materie fiscala, executia bugetara modesta din primele cinci luni i-a facut pe liderii PSD sa amane aplicarea unor masuri promise inca din campania electorala pentru acest an, precum introducerea voucherelor de vacanta pentru bugetari de la 1 iulie, noul termen propus fiind cel tarziu finalul anului 2018.

Iata ce prevede programul de guvernare 2017-2020 al PSD, care are 188 de pagini

Nou Fond de Dezvoltare al statului, pe langa cel propus initial

Principala masura pentru stimularea investitiilor publice prevazuta in programul initial de guvernare era crearea unui Fond Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI), alcatuit, in principal, din companiile de stat profitabile, a carui valoare va depasi 10 miliarde euro la orizontul anului 2020.

Masura este deja in intarziere, insa este pastrata in noul program.

Fondul va folosi veniturile din dividende ale acestor companii, dar va strange fonduri si din emisiuni de obligatiuni sau din vanzarea de active neperformante precum case de odihna si hoteluri.

Cele mai mari investitii ale FSDI, de 3,5 miliarde euro, in urmatorii patru ani ar urma sa se realizeze in sanatate, sector in care PSD promite constructia unui spital republican si a opt spitale regionale.

Alte 3 miliarde de euro vor fi folosite pentru constructia de autostrazi si cai ferate rapide care nu pot fi finalizate sau demarate din fonduri europene pana in 2020.

Marea noutate a noului program de guvernare este crearea unui al doilea fond.

"Alaturi de FSDI, cel tarziu in primul trimestru din 2018, se va crea un Fond National de Dezvoltare (FND), care va cuprinde companii unde statul detine participatii si care in prezent sunt administrate de AVAS, dar si companii de stat care nu vor putea fi incluse in FSDI din cauza interdictiei europene, care stipuleaza faptul ca in unele cazuri, companiile de productie si distributie nu pot fi administrate de aceeasi enitate, evitanduse in acest fel comportamentul de monopol", arata documentul.

Astfel, Transelectrica si Transgaz vor fi administrate si detinute de FND, iar Hidroelectrica sau Romgaz de c ...citeste mai departe despre "PSD amana multe promisiuni din campania electorala si face un nou Fond de Dezvoltare" pe Ziare.com

#Fond de Dezvoltare program guvernare, #amanare masuri program guvernare, #vouchere vacanta program guvernare , #Stiri Macroeconomie