Putem ajunge in genunchi cu mult mai usor decat grecii! Bomba cu ceas din sistemul de pensii Interviu

Luni, 27 Martie 2017, ora 08:49
1175 citiri
Putem ajunge in genunchi cu mult mai usor decat grecii! Bomba cu ceas din sistemul de pensii Interviu
Foto: Facebook/Gabriel Biris

Ne plangem de Europa cu doua viteze, dar noi avem deja Romania cu 3 viteze. Este exact evolutia 2006 - 2008 si repetam aceleasi greseli: crestere economica foarte mare si deficit urias. Am uitat repede 2009 - 2010, ne amanetam deja prezentul, nu mai vorbim despre viitor, avertizeaza avocatul specializat in fiscalitate, Gabriel Biris, fost secretar de stat in ministerul Finantelor.

In loc sa ne crestem PIB-ul potential, noi crestem pensiile si salariile bugetarilor. Nu cream conditiile pentru a creste numarul de salariati, luam banii de la investitii, de la cofinantari si ii mutam la pensii, desi cifrele programului de guvernare se bazau pe atragerea de fonduri. Iar "capsunarii" nu mai trimit bani in tara si nu ii mai aducem inapoi, pe cea mai mare parte i-am pierdut de tot, spune Gabriel Biris intr-un interviu pentru Ziare.com.

Fostul secretar de stat a atras atentia in mod special asupra bombei cu ceas din sistemul de pensii: "peste numai vreo 15 ani tot ce se va strange din taxe si impozite, va trebui sa se duca la pensii, nu vom mai plati nici salarii."

Comisia europeana, FMI, Consiliul Fiscal, diversi analisti au lansat avertismente severe privind riscul unor derapaje, incepand cu depasirea limitei deficitului bugetar. Guvernul spune ca sunt temeri exagerate si neintemeiate. Cum e?

Este exact evolutia 2006 - 2008 si repetam aceleasi greseli: crestere economica foarte mare si deficit urias. Atunci, pe exuberanta boom-ului, s-au marit mult cheltuielile cu salariile, cele fixe - au fost aruncati banii pe limuzine scumpe, nu au fost facute investitii. Criza financiara ne-a pus in genunchi, dar am uitat repede 2009 - 2010.

Atunci nu era si un context international extrem de rau?

Nici azi nu e foarte bun. Avem Brexit, o schimbare de paradigma in SUA, razboi la granita in Ucraina, Turcia a luat-o razna. Si in loc sa ne concentram pe sanatate, educatie si investitii in infrastructura, in loc sa ne crestem PIB-ul potential, noi crestem pensiile si salariile bugetarilor.

Nu cream conditiile pentru a creste numarul de salariati, ci asistam cu iresponsabilitate la plecarea a 3 milioane de oameni in 10 ani. Am ajuns de la 9 milioane de salariati la 5 milioane, dintre care 2 milioane sunt la salariul minim pe economie. Nu este o intamplare lucrul acesta.

Cum sa atragi productie in Moldova cand pentru a exporta de acolo pe pietele UE camionul face doua zile pana la granita in loc sa faca 7 ore? Eventual te duci in Transilvania, ca e mai apro ...citeste mai departe despre "Putem ajunge in genunchi cu mult mai usor decat grecii! Bomba cu ceas din sistemul de pensii Interviu " pe Ziare.com

#Gabriel Biris avocat taxe, #deficit bugetar pensii , #Stiri Macroeconomie