PwC: Tarile din Europa Centrala si de Est au nevoie de 615 miliarde de euro pentru infrastructura. Romania sta cel mai prost

Joi, 20 Iulie 2017, ora 12:39
969 citiri
PwC: Tarile din Europa Centrala si de Est au nevoie de 615 miliarde de euro pentru infrastructura. Romania sta cel mai prost
Foto: Arhiva Ziare.com

Necesarul de finantare a investitiilor in infrastructura ramane foarte ridicat pentru statele din Europa Centrala si de Est, regiunea avand nevoie de 615 miliarde de euro pana in 2025, iar necesarul de finantare depaseste posibilitatile actuale ale bugetelor nationale ale tarilor din regiune, inclusiv pe cel al Romaniei, potrivit unui raport realizat de firma de consultanta PwC si de Atlantic Council.

Statele din Europa Centrala si de Est reprezinta 28% din teritoriul Uniunii Europene (UE), 22% din populatia acesteia, dar numai 10% din PIB-ul UE, potrivit raportului publicat joi.

Totodata, una dintre principalele provocari cu care se confrunta regiunea in prezent este sa gaseasca surse de finantare pentru proiectele de infrastructura de transport.

"Mai mult de 80 de miliarde de euro au fost investite in regiune in exercitiul financiar european 2007-2013 din fonduri structurale si de coeziune. Insa necesarul de finantare a investitiilor in infrastructura ramane foarte ridicat, regiunea avand nevoie de 615 miliarde de euro pana in 2025", se arata in comunicat.

Citeste si La preluarea mandatului, ministrul Transporturilor nu promitea niciun kilometru de autostrada. Cati spune acum ca vor fi gataCa sa aiba bani pentru masurile sociale, Guvernul taie drastic din investitii: Va fi cel mai mic buget din ultimii 10 ani

In ciuda progresului inregistrat in ultimii ani, la nivelul tarilor din regiune exista in continuare un deficit de investitii in infrastructura de transport, considera country managing partner in cadrul PwC Romania Ionut Simion.

"Este clar insa ca necesarul de finantare a acestor lucrari de infrastructura depaseste posibilitatile actuale ale bugetelor nationale ale tarilor din regiune, implicit si pe cel al Romaniei.

Tocmai de aceea, trebuie cautate resurse financiare suplimentare in sectorul privat, prin punerea in aplicare a unei legislatii viabile privind parteneriatele public-privat.

Din pacate, desi in Romania avem bazele unei astfel de legislatii, acesteia ii lipsesc normele de aplicare, nefiind functionala la acest moment", a declarat Ionut Simion.

Romania sta foarte prost si nici nu atrage fonduri UE

Romania in special are nevoie de investitii masive pentru imbunatatirea infrastructurii de transport, a atras atentia un director pe zona de servicii de consultanta pentru sectorul public din cadrul PwC Romania, Ruxandra Chirita.

"Potrivit Indexului Competitivitatii Globale publicat de Forumul Economic Mondial, Rom ...citeste mai departe despre "PwC: Tarile din Europa Centrala si de Est au nevoie de 615 miliarde de euro pentru infrastructura. Romania sta cel mai prost" pe Ziare.com

#miliarde euro proiecte infrastructura, #exercitiul financiar european , #Stiri Macroeconomie