Razboiul dintre Rusia si Europa pe pretul gazelor naturale e pe cale sa se sfarseasca

Luni, 31 Octombrie 2016, ora 07:24
1155 citiri
Razboiul dintre Rusia si Europa pe pretul gazelor naturale e pe cale sa se sfarseasca
Foto: Arhiva Ziare.com

Compania ruseasca Gazprom ar putea ajunge la o intelegere cu Comisia Europeana, care va duce la incheierea unei dispute ce tine de cinci ani. In acest fel, cel mai mare producator de gaze naturale din tara condusa de Vladimir Putin isi va schimba modelul de business, lucru ce va duce la scaderea pretului pentru statele din estul Europei.

Conflictul a inceput in 2011, cand institutiile antitrust ale UE au inceput o investigatie pentru a stabili daca Gazprom incalca legile concurentei prin faptul ca vinde gazul natural la preturi diferite catre fiecare tara in parte. Comisia Europeana a demarat atunci o runda de negocieri, insa acestea au fost sistate dupa ce Rusia a anexat Crimeea, in 2014.

Compania ruseasca era foarte multumita atunci cand putea incheia acorduri bilaterale, cu fiecare tara in parte, pe mai multi ani, caci asta ii dadea siguranta ca poate obtine ce vrea.

Mai mult, Rusia s-a folosit de acest as din maneca, pe care l-a scos de fiecare data cand incepea un ...citeste mai departe despre "Razboiul dintre Rusia si Europa pe pretul gazelor naturale e pe cale sa se sfarseasca" pe Ziare.com

#Gazprom vanzare gaze, #Gazprom Comisia Europeana , #Stiri Macroeconomie