Reactia BNR dupa ce Legea conversiei creditelor in franci elvetieni a fost declarata neconstitutionala

Marti, 07 Februarie 2017, ora 16:16
4276 citiri
Reactia BNR dupa ce Legea conversiei creditelor in franci elvetieni a fost declarata neconstitutionala
Foto: Captura video Digi24

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a calificat, marti, decizia CCR pe Legea conversiei creditelor in franci elvetieni drept una "corecta".

"O decizie corecta. Trebuie sa fie pusa in aplicare si cred ca, legat de cei care au credite in franci elvetieni, solutia e prevazuta in Codul civil, la capitolul de impreviziune", a explicat guvernatorul BNR, mentionand ca pentru cei cu astfel de credite, "se pot gasi solutii" pentru "impartirea poverii" direct cu banca.

Intrebat despre cum se rasfrang protestele si situatia actuala politica din Romania asupra economiei, Mugur Isarescu a declarat ca "instabilitatea si tensiunile politice nu au cum sa ajute stabilitatea monetara si financiara".

Totusi, el a punctat ca, pentru moment, nu sunt probleme. "Dupa cate vedeti, economia isi vede de treaba, dar nu trebuie sa o punem la incercare", a spus Mugur Isarescu, citand un titlu folosit de un cotidian marti.

Legea conversiei creditelor in franci elvetieni a fost declarata neconstitutionala, a anuntat, marti, presedintele CCR Valer Dorneanu.

Magistratii CCR au admis, astfel, exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Guvernul Ciolos in toamna.

Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate si a stabilit ca legea este neconstitutionala cel putin din doua mari motive.

"Primul este incalcarea grava a principiului bicameralismului, in sensul ca de la propunerea legislativa care a inceput la Senat si pana la actul adoptat de Camera decizionala exista o diferenta substantiala. Senatul a adoptat legea in formula pe care au redactat-o initiatorii, iar la Camera Deputatilor au fost modificate practic aproape toate articolele", a spus Dorneanu.

Totodata, s-a considerat ca solutia pe care a adoptat-o Camera Deputatilor, de reconversie la data incheierii contractului, "este gresita si nu corespunde niciunor directive europene".

O decizie a CCR pe legea conversiei creditelor era asteptata inca din luna noiembrie, dar a fost amanata de judecatori in mai multe randuri.

A.S. ...citeste mai departe despre "Reactia BNR dupa ce Legea conversiei creditelor in franci elvetieni a fost declarata neconstitutionala" pe Ziare.com

#Mugur Isarescu Legea conversiei creditelor franci, #BNR CCR franci elvetieni, #CCR conversie credite franci Isarescu , #Stiri Macroeconomie