REBU, in alianta cu primarul general, a inceput un razboi de gherila

Luni, 20 August 2007, ora 20:02
1067 citiri

Societatea de salubrizare REBU, sprijinita de primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a declarat "un razboi de gherila" cetatenilor sectorului 1, lupta cu miza politica pentru grupurile de interese ale PD din Primaria Capitalei, a declarat, luni, primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.Potrivit primarului Sectorului 1, "echipe de comando" ale societatii REBU au ridicat cosurile de gunoi din sector si au imprastiat continutul acestora pe strazi. Chiliman considera ca aceasta este "o actiune ticaloasa, ultima insulta pe care REBU o aduce cetatenilor sectorului 1".

Edilul de sector a mai precizat ca ceea ce s-a intamplat in ultimele zile reprezinta o miza politica pentru grupurile de interese ale PD din Primara Generala, grurpuri sutinute de primarul Adriean Videanu.

Chiliman a adaugat ca "in urma actiunilor de comando pentru murdarirea sectorului 1", primaria a sanctionat atat firma REBU, cat si Politia Comunitara din sector cu 20 de amenzi de 5.000 lei, urmand ca la finalizarea anchetei sa mai fie amendate si alte institutii.

Totodata, Chiliman a anuntat ca in urma rezilierii contractului cu firma REBU, primara a incheiat doua contracte de curatenie stradala cu firmele Urban si Romprest Services.

Deoarece firma Urban nu s-a prezentat la lucru duminica noaptea, primarul a spus ca este posibil sa rezilieze contractul cu aceasta firma. Refuzul firmei Urban de a respecta contractul cu primaria ar putea fi consecinta unor presiuni externe pentru care Chiliman a precizat ca nu are dovezi.

Edilul de sector a dat asigurari ca in conflictul cu REBU primaria va merge cat mai departe posibil, putandu-se ajunge chiar si in instanta.

Referitor la declaratiile de duminica ale primarului Capitalei, potrivit carora intentioneaza sa ii cheme la discutii in aceasta saptamana pe reprezentantii celor doua parti implicate, Chiliman este de parere ca nu mai este nimic de discutat in conditiile in care contractul cu firma REBU a expirat sambata.

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a anuntat, marti, ca societatea REBU nu se va mai ocupa de salubritatea sectorului, incepand cu data de 18 august, urmand ca pana la sfarsitul anului primaria sa orgnizeze licitatie pentru desemnarea unui nou operator.

Chiliman a mai spus ca procedurile pentru licitatie au fost declansate inca din luna martie, insa aceasta nu s-a putut organiza din cauza mai multor contestatii care au fost depuse de reprezentanti ai societatii REBU. Potrivit edilului de sector, societatea REBU primea de la Primaria Sectorului 1 peste un milion de dolari lunar pentru asigurarea curateniei sectorului.

"Oamenii ramaneau cu gunoiul langa casa si REBU ne lasa un sector curat-murdar", a conchis primarul sectorului 1. Primaria Sectorului 1 a anuntat, sambata, ca salubritatea in sector va fi asigurata, incepind din data de 19 august, de firmele Urban si Romprest Services.

In replica, reprezentantii REBU au spus ca societatea se afla in mijlocul unui contract valid si va continua sa salubrizeze sectorul 1 si dupa data de 18 august, deoarece firma are contract cu Consiliul General al Capitalei (CGMB), nu cu primaria de sector.

Potrivit directorul general al REBU, Mircea Raicu, elaborarea, aprobarea si implementarea strategiei privind dezvoltarea serviciilor publice de salubrizare din municipilu Bucuresti, precum si achizitia contractelor de prestare sau concesiune a acestora sunt in competenta CGMB, in acest sens existand si o hotarare de consiliu, din 31 mai 2007.

Totodata, el a mai spus ca REBU a incheiat la 26 iulie 2007 un act aditional cu Primaria Capitalei, prin care contractul de salubrizare "se prelungeste pana la data aprobarii de CGMB a strategiei de dezvoltare, dar nu mai tarziu de 18 august 2011". Raicu a mentionat ca, daca in aceste conditii Andrei Chiliman va scoate REBU din sectorul 1, "acesta se pune in postura de abuz in serviciu", iar reprezentantii societatii de salubrizare vor depune plangere penala impotriva sa.

In cazul in care ar pierde contractul de salubrizare din sectorul 1, Raicu a precizat ca REBU ar pierde 30% din cifra de afaceri , iar 800 de oameni ar fi concediati. Societatea REBU are actionar CGMB, care detine 50% din actiuni si o companie germana, care detine restul de actiuni si se mai ocupa de salubrizarea stradala si in sectoarele 4 si 5.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)