Deficitul bugetar risca sa ajunga la 4,3% din PIB

Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 09:40
2233 citiri
Deficitul bugetar risca sa ajunga la 4,3% din PIB
Foto: Facebook/Florin Citu

Ministerul de Finante a pus marti in dezbatere publica proiectul de rectificare bugetara. Cifrele arata ca economia a incetinit ritmul de crestere si exista riscul ca deficitul bugetar sa ajunga la 4,3% din PIB.

Guvernul arata ca nepromovarea in regim de urgenta a ordonantei de rectificare ar avea consecinte extrem de grave, de la blocarea administratiilor locale la imposibilitatea platii mai multor indemnizatii si salarii.

Cifrele PSD vs ce a gasit PNL

Daca Guvernul Dancila a luat in calcul, la prima rectificare din acest an, o crestere economica de 5,5% pentru 2019, Guvernul Orban o estimeaza la 4%.

Si veniturile la bugetul general consolidat sunt mai mici decat sustineau cei din guvernarea PSD, reducerea fiind de 18,36 miliarde lei, din care 10,488 miliarde lei sunt influente ale veniturilor din economia interna si 7,869 miliarde lei influente din venituri din fonduri externe nerambursabile.

Din acestea, veniturile bugetului de stat pe anul 2019, se diminueaza, pe sold, cu suma de 14,522 miliarde lei. Totodata, cheltuielile bugetului general consolidat se diminueaza, pe sold, cu suma de 2,091 miliarde lei.

Sefii ANAF, demisi

Guvernul arata ca Fiscul a colectat prea putin fata de suma avansata de guvernarea PSD, astfel ca, la scurt timp dupa publicarea proiectului de rectificare, toti cei 4 sefi de la ANAF au fost demisi.

Potrivit datelor operative inregistrate in primele 10 luni, veniturile bugetare colectate de ANAF prezinta o nerealizare de 8,3 miliarde lei fata de program (grad de realizare de 96,5%).

"Acest rezultat este determinat in principal de urmatoarele nerealizari fata de programul aprobat: 2,1 miliarde lei la TVA, 0,3 miliarde lei la impozitul pe profit, 0,3 miliarde lei la impozitul pe venitul microintreprinderilor, 0,2 miliarde lei la impozitul pe venit, 0,4 miliarde lei la accize, 2,8 miliarde lei la veniturile nefiscale si 2 miliarde lei la contributiile sociale", se arata in nota de fundamentare.

De asemenea, scaderi semnificative se inregistreaza in cazul sumelor primite de la UE in contul platilor efectuate aferente cadrului financiar 2014-2020 unde gradul de realizare este de 54%, in termeni nominali nerealizarea sumelor programate fiind de 9.212,4 milioane lei.

Citeste mai departe despre "Rectificarea bugetara propusa de Guvernul Orban: Deficitul bugetar risca sa ajunga la 4,3% din PIB" pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Rectificare bugetara Guvern Orban deficit mare , #Stiri Macroeconomie