Renegocierea Tratatului fiscal, tot mai probabila. Ce castiga Romania

Joi, 17 Mai 2012, ora 18:01
1559 citiri
Renegocierea Tratatului fiscal, tot mai probabila. Ce castiga Romania

Franta nu vrea sa ratifice Tratatul fiscal in actuala forma si doreste o renegociere a acestuia. Economistii contactati de Business24 sustin ca o eventuala renegociere ar fi benefica si pentru Romania.

Economistul Mircea Cosea sustine ca, o lipsa de intelegere in Germania si Franta pe tema Tratatului fiscal, in momentul de fata, va ingrijora pietele financiare si ar ingreuna si mai mult situatia economica precara in care se afla acum Europa, mai ales pe fondul problemelor din Grecia.

Totusi, specialistul sustine ca renegocierea tratatului este un lucru bun si ca Romania a facut o greseala ca l-a semnat in forma actuala, fiind un studiu de caz, dar fara o apreciere corecta a situatiei. "Presedintele Basescu a semnat precum "primarul", intr-un consens de imagine cu statele puternice ale Uniunii, insa pentru Romania acest tratat nu este bine-venit", a declarat Cosea.

Romania poate negocia noi facilitati

Analistul economic sustine ca, pentru tari ca Romania este important sa se creeze anumite facilitati sau amanari de la aplicarea unor directive, pentru ca, in opinia lui Cosea, tara noastra nu se poate compara cu Germania, fiindca, la un deficit asa de mic, inseama ca nu vom putea sa platim decat serviciul datoriei externe.

Mircea Cosea asteapta o schimbare a viziuni asupra tratatului, odata cu refuzul Frantei, deoarece, in acceptiunea specialistului, tratatul este in intregime de sorginte germana. El sustine ca Germania este singura tara din UE care a inregistrat crestere economica, iar pentru ca restul statelor sa poata ajunge la aceasta performanta, este nevoie de investitii. Mircea Cosea sustine ca, la un deficit structural asa de mic, cat este convenit in actualul tratat, investitiile nu pot avea loc.

Analistul economic Constantin Rudnitchi a declarat pentru Business24 ca, intr-o Europa atat de volatila si cu atat de multe probleme, nu crede in "ruperea" Tratatului fiscal.

Specialistul spune ca, cel mai sigur, va avea loc o rediscutare a tratatului, pentru ca, alaturi de Franta, nici Italia, prin vocea premierului Mario Monti, si nici Banca Centrala Europeana, prin intermediul lui Mario Draghi, nu s-au declarat multumiti de actuala versiune a Tratatului fiscal. Rudnitchi spune ca, singurii care se opun sunt germanii, dar ca restul statelor europene vor incerca o sensibilizare a Germaniei pe tema tratatului.

"Odata cu renegocierea, apar mai multe idei interesante, printre care folosirea de asa-numite "obligatiuni de proiect", prin care UE ar imprumuta bani pentru finantarea proiectelor care sustin cresterea economica sau emiterea de obligatiuni la comun ale statelor din UE", declara Constantin Rudnitchi.

Analistul sustine ca o renegociere a tratatului este benefica pentru Romania, pentru ca o noua varianta ar include in ea solutii de crestere si pentru economia romaneasca.

Renegocierea poate include obligatiunile de proiect

"Daca se vor emite obligatiuni de proiecte, acestea vor fi transfrontaliere, deci si Romania va fi inclusa aici. Se cauta bani pentru noi proiecte europene, care sa aduca motoare de crestere", sustine analistul economic.

Renegocierea Tratatului fiscal al UE, semnat in luna martie de 25 de state membre si sustinut de fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy si de cancelarul german Angela Merkel, a fost una dintre temele cheie promovate de Hollande in timpul campaniei electorale.

Moscovici a adaugat ca, Merkel si Hollande au discutat mai multe variante privind promovarea cresterii economice, inclusiv cresterea gradului de utilizare a fondurilor structurale UE si a finantarii de la Banca Europeana pentru Investitii, si folosirea de asa-numite "obligatiuni de proiect", prin care UE ar imprumuta bani pentru finantarea proiectelor care sustin cresterea economica.

Marea Britanie si Cehia au refuzat Tratatul Fiscal

Republica Ceha a invocat retiuni constitutionale, iar Marea Britanie, faptul ca acesta nu confera garantii suficiente care sa ii protejeze interesele nationale.

Premierul britanic David Cameron si-a sustinut argumentele, in Parlamentul de la Londra, dupa ce luni, la Bruxelles, a recunoscut totusi ca noul Pact Fiscal nu pare sa afecteze in vreun fel piata unica.

Premierul ceh, Petr Necas, considera ca noul pact nu aduce nimic Cehiei."Regulile acestea ni se vor aplica automat atunci cand vom intra in zona euro. In plus, noi avem deja in practica mecanisme pentru a ne tine deficitul sub control. Avem o criza a datoriilor, dar criteriului legat de datoria publica nu i se acorda importanta cuvenita in textul documentului, accentul punandu-se pe deficit, lucru ce nu mi se pare corect", a declarat Petr Necas.

În zona Euro, tot mai puțini oameni își pot acoperi cheltuielile cu chiria și utilitățile. Situația critică raportată de Banca Centrală Europeană
În zona Euro, tot mai puțini oameni își pot acoperi cheltuielile cu chiria și utilitățile. Situația critică raportată de Banca Centrală Europeană
Un număr tot mai mare de consumatori din zona euro se află în incapacitatea de a-și acoperi costurile cu chiria și utilitățile după ani de inflație peste țintă și costuri de împrumut...
#tratat fiscal Romania, #tratat fiscal uniunea europeana, #zona euro uniunea europeana, #zona euro criza , #Stiri Macroeconomie