Retrogradarea bancilor cipriote si efectele asupra Romaniei - analisti

Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 12:34
1553 citiri
Retrogradarea bancilor cipriote si efectele asupra Romaniei - analisti

Moody's a scazut ratingul principalelor trei banci din Cipru, din cauza expunerii prea mari in Grecia. Analistii economici sustin ca actuala decizie nu face decat sa limiteze si mai mult nivelul de finantare externa, bancile din Romania fiind astfel obligate sa-si limiteze activitatea si posibilitatile de expansiune.

Economistul Mircea Cosea a declarat pentru Business24 ca a sosit vremea ca asa-zisele "puteri" bancare sa iasa la lumina. "Ciprul are o expunere si o dezvoltare a sistemului bancar mai mult decat posibilitatea sa economica, fiind o tara cu o piata bancara dezvoltata prin speculatii si aporturi externe de capital, efectele crizei ajungand si aici", a declarat specialistul.

Politica bancara "libertina"

Cosea este ferm convins ca bancile care apartin unor tari vulnerabile din punct de vedere economic, vor avea probleme. El spune ca piata bancara romaneasca se poate astepta le ceva efecte cauzate de retrogradarea bacilor cipriote, insa la un nivel redus.

Economistul sustine ca Romania a avut o politica libertina de dezvoltare a sistemului bancar, prin penetrarea capitalului strain. El spune ca s-a permis orice, oricum, iar de multe ori, banci de dimensiuni foarte mici deveneau mai importante in Romania decat in tara de origine.

Mircea Cosea este de parere ca va urma o perioada de selectie naturala a bancilor care activeaza pe pietele externe, iar cele cipriote vor fi primele care vor avea de suferit din acest punct de vedere.

Analistul economic Aurelian Dochia a declarat pentru Business24 ca retrogradarea bancilor cipriote se va manifesta si in Romania, dar intr-un mod indirect si la un nivel redus, pentru ca au o pondere redusa pe piata bancara autohtona.

Finantarea externa, tot mai greu de accesat din Romania

Dochia spune ca nu conteaza foarte mult faptul ca bancile cipriote din Romania ar putea fi si ele retrogradate la randul lor, ci ca, din cauza situatiei din Cipru, finantarea de la bancile-mama catre sucursalele de la noi va fi redusa drastic.

Analistul economic sustine ca, oricum, Ciprul are de ceva vreme probleme de natura economica, ba chiar se discuta tot mai des despre posibilitatea acordarii unui ajutor financiar, in continuarea celorlalte masuri luate la nivel european.

Aurelian Dochia este ferm convins ca, din cauza actualei situatii financiare din Europa, bancile authotone nu mai pot spera la fonduri de la bancile-mama, si cu atat mai putin de pe pietele externe, motiv pentru care trebuie sa se reorienteze catre finantarea locala. Cee ce, in acceptiunea analistului economic, va duce o limitare a activitatii si a posibilitatilor de expansiune, intr-o prima faza.

Agentia de evaluare Moody's a retrogradat ratingul principalelor trei banci din Cipru, toate prezente si in Romania, din cauza riscului crescut al iesirii Greciei din zona euro.

Bancile cipriote, prea expuse pe piata din Grecia

Reprezentantii agentiei apreciaza ca operatiunile extinse ale Bank of Cyprus, Hellenic Bank Public si Cyprus Popular Bank in Grecia fac ca pozitia capitalului lor sa fie vulnerabila in eventualitatea in care Grecia paraseste zona euro.

Astfel, ratingurile pentru depozite si datorii pe termen lung ale Bank of Cyprus (BoC) au fost revizuite in scadere, cu o treapta, de la "B1" la "B2", iar ratingurile au fost plasate sub supraveghere, pentru o posibila retrogradare.

Moody's a plasat ratingurile pentru depozite si datorii pe termen lung 'B3' ale Cyprus Popular Bank (CPB) sub supraveghere, pentru o posibila retrogradare. In cazul Hellenic Bank Ltd, ratingurile pentru depozite au fost retrogradate cu o treapta, de la "Ba3" la "B1", iar ratingurile au fost plasate sub supraveghere, pentru o posibila retrogradare.

Aceste actiuni de rating asupra bancilor cipriote reflecta estimarea Moody's privind riscul crescut al iesirii Greciei din zona euro, mai ales in urma alegerilor de duminica din statul elen.

Cele trei banci au operatii extinse in Grecia. Expunerea Cyprus Popular Bank se ridica la 42% din imprumuturile nete iar expunerea Bank of Cyprus este de 34% din creditele brute.

Ciprul ar putea primi ajutor din partea UE

Decizia Moody's indica riscul crescut ca executivul sa furnizeze sprijin financiar bancilor din Cipru din cauza expunerii lor la Grecia si a impactului acestor masuri asupra soliditatii financiare a guvernului cipriot.

De asemenea finantarea mai redusa si nivelul lichiditatilor, care este rezultat al scaderii depozitelor, a dus la o dependenta mai accentuata de finantarea bancii centrale, iar estimarile privind declinul afacerilor vor afecta profitabilitatea bancilor.

Dificultatile cu care se confrunta bancile din Cipru nu sunt cauzate numai de expunerea lor la Grecia, ci si de presiunile ridicate asupra calitatii activelor, din cauza detinerilor de obligatiuni suverane elene, si de dificultatile macroeconomice interne, sustine Moody's.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Moody s retrogradare, #banci Cipru, #criza zona euro, #sistemul bancar european, #ajutor financiar grecia , #Stiri Macroeconomie