Romania are cele mai scazute preturi din UE la bunurile de larg consum, dupa Bulgaria

Joi, 19 Iunie 2014, ora 15:58
1516 citiri
Romania are cele mai scazute preturi din UE la bunurile de larg consum, dupa Bulgaria

Danemarca a inregistrat, in 2013, cele mai mari preturi din Uniunea Europeana la bunuri de consum si servicii (140% din media in UE28), cele mai scazute preturi fiind inregistrate in Bulgaria (48% din media UE), Polonia si Romania (ambele cu 57%), conform datelor publicate joi de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Pe categorii, in cazul produselor alimentare si bauturilor non-alcoolice, cele mai scazute preturi au fost inregistrate anul trecut in Polonia (62% din media UE) Bulgaria si Romania (ambele cu 69%), la polul opus fiind Danemarca (140%).

Bulgaria (59% din media UE), Ungaria (66% din media UE), Polonia (73% din media UE) si Romania (74% din media UE) au cele mai mici preturi si la bauturi alcoolice si tutun din UE, cel mai ridicat fiind inregistrat in Irlanda (178%). Eurostat precizeaza ca aceasta variatie mare de preturi se datoreaza in principal diferentelor in care sunt taxate aceste produse in randul statelor membre.

Variatii mici de pret se inregistreaza in cazul articolelor de imbracaminte, cele mai ieftine fiind inregistrate in Ungaria (75% din media UE), Bulgaria (82% din media UE), Spania si Romania (ambele cu 87%) iar cele mai scumpe in Suedia (130%).

Echipamentele electronice sunt o alta categorie de produse la care se inregistreaza variatii mici de pret in randul statelor membre, de la 86% din medie in cazul Poloniei la 113% in Malta, Danemarca si Cipru. In Romania preturile sunt aproape de media din UE (101%).

La restaurante si hoteluri, variatiile de pret sunt mai semnificative, de la 47% din media in UE in Bulgaria si 52% in Romania pana la 149% din media in UE in Danemarca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#preturi UE bunuri consum, #preturi UE servicii, #pret bauturi alcoolice, #pret tutun , #Stiri Macroeconomie