Romania este lider in UE la cresterea deficitului bugetar

Joi, 20 Iulie 2017, ora 13:50
919 citiri
Romania este lider in UE la cresterea deficitului bugetar
Foto:Arhiva Ziare.com

Romania a avut un deficit bugetar de 3,2% din produsul intern brut (PIB) pe trimestrul I al anului 2017, inregistrand cea mai mare crestere din randul statelor membre, arata datele publicate joi de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

In Uniunea Europeana si in zona euro, deficitul guvernamental a scazut cu 0,2 puncte procentuale in primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut.

Deficitul guvernamental al Romaniei a fost in primul trimestru al acestui an de trei ori mai mare decat cel din UE (1% din PIB), iar in randul statelor membre UE doar Franta a avut in primele trei luni ale acestui an un deficit guvernamental mai mare decat cel al Romaniei (3,3% din PIB).

In schimb, in perioada cuprinsa intre trimestrul patru 2016 si primul trimestru al acestui an, datoria guvernamentala a crescut atat in UE, cu 0,5 puncte procentuale, cat si in zona euro, cu 0,3 puncte procentuale, dar a scazut cu 0,4 puncte procentuale in Romania, de la 37,6% din PIB pana la 37,1% din PIB.

Romania se numara de altfel printre statele membre UE cu cel mai mic nivel al datoriei guvernamentale, fiind devansata doar de Estonia (9,2% din PIB), Luxemburg (23% din PIB), Bulgaria (28,6% din PIB) si Danemarca (36,7%). Conform datelor Eurostat, datoria guvernamentala a Romaniei este mult sub media din UE de 84,1% din PIB si din zona euro de 89,5%.

Cele mai recente estimari ale Fondului Monetar International arata ca deficitul bugetar al Romaniei va ajunge la 3,7% din PIB in 2017 ca urmare a noii Legi a salarizarii, majorarilor de pensii si reducerilor de taxe.

Mai mult, exista riscul ca in conformitate cu politicile, deficitul sa se deterioreze pana la 3,9% din PIB in 2018. Pentru a evita ca majorarea deficitelor sa puna in pericol stabilitatea fiscala, FMI recomanda consolidare pe termen mediu, sprijinita de reforme care sa creasca eficienta sectorului public.

De asemenea, conform previziunilor economice de primavara publicate de Comisia Europeana, deficitul public ar urma sa ajunga la 3,5% din PIB in 2017 pentru ca in 2018 sa se agraveze si mai mult pana la 3,8% din PIB.

Comisia Europeana si-a revizuit si in acest caz estimarile fata de luna februarie, cand prognoza un deficit de 3,6% din PIB in 2017 si unul de 3,9% din PIB in 2018.

Comisia Europeana avertizeaza, totodata, ca proiectul legii salarizarii unitare reprezinta un risc semnificativ la adresa obiectivelor fiscale.

Recomandarile UE si cum se joaca R ...citeste mai departe despre "Romania este lider in UE la cresterea deficitului bugetar" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Romania lider UE deficit, #deficit guvernamental Romania , #Stiri Macroeconomie