Romania, la egalitate cu China in materie de perceptie a coruptiei

Joi, 01 Decembrie 2011, ora 10:10
1320 citiri
Romania, la egalitate cu China in materie de perceptie a coruptiei

Romania a inregistrat un usor regres in materie de coruptie, conform clasamentului Transparency International pe 2011, si ramane printre codasele UE, unde se situeaza pe antepenultimul loc.

La nivel global, Romania ocupa locul 75, la egalitate cu China.

Indexul de perceptie a coruptiei intocmit de Transparency International in fiecare an este un indicator ce isi propune sa masoare cum este perceputa coruptia in sectorul public al fiecarei tari.

In Indexul intocmit de Transparency International, punctajele merg de la 0 la 10 si cu cat o tara realizeaza un scor mai mic, cu atat perceptia coruptiei este mai mare.

Romania a atins in 2011 un punctaj de 3,6 si se situeaza, in randul tarilor UE, pe antepenultimul loc, in fata Greciei (3,4) si Bulgariei (3,3). In clasementul general, Romania ocupa locul 75, la egalitate cu China.

Grecia se afla pe locul 80 (la egalitate cu Columbia, Salvador, Maroc, Thailanda), in timp ce Bulgaria este pe locul 86 (la fel ca Jamaica, Panama, Serbia, Sri Lanka).

In indexul de anul trecut, Romania avea un scor de 3,7 (ocupand locul 69 din 178 de tari monitorizate), in timp ce Bulgaria avea un indice de 3,6 (locul 73), iar Grecia statea cel mai prost dintre tarile Uniunii Europene, cu un scor de 3,5 (locul 78).

Situatia a inregistrat un regres in privinta tuturor celor trei tari, luand in considerare ca in 2009, Romania, Bulgaria si Grecia erau tot codasele UE in materie de perceptie a coruptiei, dar se situau la egalitate, cu un scor mai bun - 3,8.

Tara care este perceputa ca cel mai putin corupta din lume este, anul acesta, Noua Zeelanda, cu un indice de 9,5. Ea a reusit sa devanseze, fata de anul trecut, Danemarca si Singapore. Anul trecut, toate trei se situau la egalitate, in fruntea clasamentului, cu un indice de 9,3.

In 2011, locul al doilea este impartit de Danemarca si Finlanda, cu un indice de 9,4. Urmeaza Suedia, cu 9,3, iar Singapore a cazut pe locul al cincilea, cu 9,2. Urmatoarele cinci clasate sunt Norvegia (9), Olanda (8,9), Australia, Elvetia (8,8), Canada, (8,7).

Tarile de la coada clasamentului, percepute ca fiind cele mai corupte din lume, sunt Somalia si Coreea de Nord, cu 1 punct, iar inaintea lor s-au clasat Myanmar si Afganistan (1,5), Uzbekistan, Turkmenistan, Sudan (1,6), Irak, Haiti (1,8), Venezuela, Guineea Ecuatoriala si Burundi (1,9).

#indice Transparacy coruptie Romania, #coruptie tari, #Transparancy International coruptie , #Stiri Macroeconomie