Romania, la mijlocul clasamentului intre tarile cele mai deschise catre globalizare

Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 15:07
1864 citiri
Romania, la mijlocul clasamentului intre tarile cele mai deschise catre globalizare

Romania se mentine la mijlocul clasamentului intre tarile cele mai deschise catre globalizare, in urma tarilor vecine Ungaria si Bulgaria, dar in fata unor tari precum Japonia sau China, conform indicelui de globalizare calculat de Ernst&Young pentru 2011.

Indicele de globalizare realizat pentru acest raport masoara performanta celor mai mari 60 de economii la nivel international, luand in considerare 20 de indicatori care evalueaza aspecte cheie ale integrarii transfrontaliere ale activitatilor economice.

Acesti indicatori se inscriu in cinci categorii, respectiv deschiderea catre activitati de comert, miscarile de capital, schimbul de idei si tehnologii, mobilitatea fortei de munca si integrarea culturala.

Primele locuri sunt ocupate de Hong Kong, Irlanda si Singapore, in vreme ce Venezuela, Algeria si Iran ocupa ultimele trei pozitii. Romania se afla la jumatatea clasamentului, pe locul 32, imediat dupa Italia si in fata Greciei, Turciei, Ucrainei sau Rusiei.

Indicele a fost calculat in urma unui sondaj realizat cu 922 executivi de top implicati in afaceri internationale.

Compania de consultanta arata ca desi procesul de globalizare s-a relansat pe crestere dupa scaderea inregistrata in ultimii doi ani, tensiunile economice si sociale ameninta capacitatea statelor si guvernelor de a rezista presiunilor protectioniste. Totusi, pietele emergente sunt cele care au cea mai mare nevoie sa continue procesul de globalizare pentru a atrage investitiile straine.

Ernst & Young a identificat patru provocari majore pentru companii in procesul de globalizare, una dintre acestea fiind reprezentata de dificultatile dezvoltarii pe pietele emergente.

"In trecut, companiile finantau investitiile in pietele emergente din profiturile semnificative obtinute pe pietele dezvoltate. Odata cu incetinirea cresterii acestora si cu nevoia mentinerii competitivitatii in tarile dezvoltate prin investitii dedicate, orientarea capitalului catre pietele cu crestere rapida nu mai este posibila in aceeasi masura".

"In plus, cresterea costurilor si intensificarea competitiei, atat din partea multinationalelor, cat si a companiilor locale de pe pietele emergente, necesita o noua abordare pentru cei care doresc sa intre pe aceste piete. In loc sa transfere toate procesele operationale si modelele de business, corporatiile vor fi nevoite sa renunte la o parte din bagajul organizational si sa-si regandeasca abordarea de jos in sus, actionand ca un start up", se arata intr-un comunicat al Ernst & Young.

Aceste constrangeri ofera insa managerilor sansa de a dezvolta modele de business inovative si solutii care sa permita un castig mult mai rapid decat in cazul in care ar urma modelul corporatist standard aplicat in pietele dezvoltate, potrivit sursei citate.

Companiile opteaza pentru o structura de costuri variabila

Totodata, consultantii arata ca aceeasi abordare nu se mai potriveste tuturor pietelor, companiile multinationale facand eforturi sa gaseasca echilibrul intre dimensiunea globala si cea locala, astfel incat sa isi pastreze relevanta pentru consumatorii din fiecare piata.

"Aceasta abordare se traduce in regandirea intregului model operational intr-un mix care utilizeaza eficient resursele si lanturile de aprovizionare. Complexitatea operatiunilor creste intr-un context in care agilitatea si dinamismul devin foarte importante pentru a face fata volatilitatii pietelor.

"Din acest motiv, tot mai multe companii opteaza pentru o structura de costuri variabila, care sa le permita realocarea rapida a resurselor si un raspuns prompt la evolutiile din piata. Mai mult decat atat, 66% din respondenti se asteapta la cresterea numarului de colaboratori si furnizori in urma externalizarii unor operatiuni interne, in ciuda expunerii la un nivel crescut de riscuri privind lanturile de aprovizionare", se arata in comunicat.

Politicile publice devin tot mai importante, iar angajatii buni sunt mai greu de gasit

"Companiile din intreaga lume spun ca au dificultati tot mai mari in a gasi candidatii potriviti pentru posturile disponibile. Iar aceasta problema este resimtita mai ales in pietele emergente, unde recrutarea resurselor umane specializate si a angajatilor din segmentul mediu si de conducere este mai dificila decat in pietele dezvoltate".

"Pe de alta parte, desi acorda importanta crescuta investitiilor in pietele cu crestere rapida, companiile multinationale nu se grabesc sa detaseze cei mai talentati oameni in aceste locatii, existand inca perceptia ca nu sunt necesare investitii in resurse umane similare cu cele din pietele mature", se mai spune in comunicat.

Ernst & Young este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale la nivel global, cu 152.000 de angajati in 700 de birouri din 140 de tari si venituri de aproximativ 22,9 miliarde dolari in anul 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ernst and Young indici globalizare, #politici publice Romania, #indicatori globalizare Romania, #raport Ernst and Young , #Stiri Macroeconomie