Romania, locul 45 in topul celor mai libere economii din lume

Joi, 19 Septembrie 2013, ora 12:00
1209 citiri
Romania, locul 45 in topul celor mai libere economii din lume

Hong Kong ofera cea mai mare libertate economica din lume, cu un scor de 8,97 din 10 puncte, iar Romania se claseaza pe locul 45 cu un scor de 7,32 puncte, in crestere fata de locul 51, cu un scor de 7,28 puncte, anul trecut, potrivit unui clasament realizat de institutul canadian de cercetare Fraser.

Potrivit raportului anual "Economic Freedom of the World : 2013", cele mai libere economii din lume sunt Hong Kong, Singapore, Noua Zeelanda, Elvetia, Emiratele Arabe Unite, Insulele Mauritius, Finlanda, Bahrein, Canada si Australia. La polul opus se situeaza Venezuela (cu un scor de 3,93 puncte), Myanmar, Republica Congo, Zimbabwe si Ciad.

In regiunea Europei Centrale si de Est, Ungaria ocupa locul 27, cu un scor de 7,59 puncte, la egalitate cu Austria, Bulgaria se situeaza pe locul 49 cu un scor de 7,26 puncte, in scadere fata de locul 47 ocupat anul trecut, Slovacia ocupa locul 36, Cehia -52, Polonia -59, Republica Moldova -82, Grecia -85, Slovenia -97 si Serbia -104.

La nivel global, scorul libertatii economice a crescut pana la 6,87 puncte din 10, comparativ cu 6,74 puncte anul trecut.

"Legatura dintre libertatea economica si prosperitate este evidenta: tarile cu cea mai mare libertate economica ofera oamenilor cea mai buna calitate a vietii. Comparativ, tarile de la coada clasamentului, sunt tari unde regimuri opresive refuza cetatenilor lor oportunitatile pentru crestere economica si libertate personala", a declarat Fred McMahon, co-autorul raportului "Economic Freedom of the World: 2013".

Raportul realizat de Fraser Institute analizeaza gradul in care politicile si institutiile unei tari sustin libertatea economica prin intermediul a 42 de indicatori care se grupeaza dupa cinci domenii majore: marimea interventiei Guvernului in economie (determinata ca nivel al cheltuielilor guvernamentale, al impozitelor si taxelor, intreprinderi publice), structura sistemului juridic si protejarea drepturilor de proprietate, stabilitatea monetara, libertatea comertului international, reglementari in domeniul creditarii bancare, al muncii si mediului de afaceri. Un punctaj mai apropiat de 10 indica un nivel mai ridicat de libertate economica.

Actualul studiu Fraser se bazeaza pe date din 2011, acestea fiind cele mai recente informatii disponibile pentru toate cele 151 de tari incluse in clasament.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#top libertate economica, #economii libere, #prosperitate economica , #Stiri Macroeconomie