Romania obtine un nou record pe pietele externe: Dobanda de 3,7% la obligatiuni in euro

Miercuri, 16 Aprilie 2014, ora 08:59
1603 citiri
Romania obtine un nou record pe pietele externe: Dobanda de 3,7% la obligatiuni in euro

Romania a emis obligatiuni in euro pe piata externa de capital la cea mai scazuta dobanda obtinuta vreodata, completand cu 8 luni in avans necesarul de finantare externa pentru anul 2014, informeaza Ministerul Finantelor Publice.

"Prin aceasta emisiune de euroobligatiuni denominate in euro, cea de-a treia pentru Romania cu maturitatea de 10 ani, s-a atras suma de 1,25 miliarde de euro la o dobanda de 3,701% pe an, nivel care se situeaza cu 45 puncte de baza sub randamentul de 4,15% pe an obtinut la redeschiderea emisiunii cu maturitatea de 7 ani din luna octombrie a anului trecut", se spune in comunicat.

Conform strategiei de administrare a datoriei publice, Romania extinde maturitatea medie a portofoliului, in vederea reducerii riscului de refinantare si diversificarii bazei de investitori.

Prin aceasta emisiune de obligatiuni, Romania isi acopera cu 8 luni in avans necesarul de finantare externa planificat pentru anul 2014.

"Romania va continua sa emita titluri de stat pe piata interna conform calendarului anual de emisiuni anuntat la inceputul anului. Totodata, in contextul unor conditii de finantare extrem de avantajoase, Romania ar putea prefinanta necesitatile aferente anului 2015. Nivelul scazut al costului mediu si nivelul ridicat de suprasubscriere (de peste 4 ori), in conditiile unei participari diversificate, atat institutionale cat si geografice a bazei de investitori, reflecta credibilitatea de care se bucura pe plan extern Romania, urmare politicilor economice actuale si aprecierii privind evolutia consolidarii fiscale si a reformelor structurale", se mai precizeaza in comunicatul MFP.

Emisiunea a fost administrata de catre Citibank, ING, Societe Generale (SG) si Unicredit.

La mijlocul lunii ianuarie, Romania a atras doua miliarde de dolari de pe pietele externe, prin intermediul a doua emisiuni de obligatiuni in dolari americani pe perioade de 10 ani, respectiv 30 de ani.

"Oferta a fost suprasubscrisa de peste cinci ori, ceea ce a permis reducerea randamentelor fata de anuntul initial. Astfel, Romania a imprumutat un miliard de dolari pe 10 de ani cu randament de 5,021% (cupon 4,875%) si un miliard de dolari pe 30 de ani cu randament de 6,258% (cupon 6,125%)", preciza atunci MFP.

Executivul Romaniei a hotarat, la finalul anului trecut, suplimentarea sumei maxime care poate fi imprumutata de stat de pe pietele internationale pe termen mediu, in cadrul programului "Medium Term Notes", de la opt miliarde de euro la 15 miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#dobanda obligatiuni, #obligatiuni romania, #titluri stat Romania, #euroobligatiuni emitere , #Stiri Macroeconomie