Romania s-a imprumutat 1 miliard de euro de pe pietele internationale

Miercuri, 11 Octombrie 2017, ora 16:46
1236 citiri

Ministerul Finantelor a plasat marti obligatiuni in euro pe pietele internationale in valoare de un miliard de euro. Ministrul Ionut Misa spune ca nivelul cererii si randamentul obtinut arata ca investitorii au incredere in economia tarii noastre.

"Nivelul cererii si randamentul obtinut in urma emisiunii de euroobligatiuni realizate ieri (marti, n.red.) confirma, inca o data, increderea mediilor investitionale in economia romaneasca si in perspectiva acesteia. De asemenea, agentiile de rating au confirmat in acest an ratingul suveran la categoria recomandata pentru investitii cu perspectiva stabila, in conditiile cresterii economice sustinute si ale nivelului redus al datoriei publice comparativ cu alte tari cu rating similar", a spus Misa.

Ministerul Finantelor (MFP) a atras marti de pe pietele financiare internationale suma de 1 miliard de euro prin redeschiderea emisiunii lansata in aprilie 2017, cu maturitatea initiala de 10 ani, cupon 2,375%.

"Tranzactia s-a realizat la cel mai scazut cost pentru aceasta maturitate, fiind obtinut un randament de 2,114% fata de nivelul de 2,411%, inregistrat la lansarea initiala din luna aprilie. Aceasta reducere se datoreaza diminuarii marjei aferente riscului de credit al Romaniei la cel mai scazut nivel pentru o astfel de maturitate, respectiv la 128 de puncte de baza peste cotatiile nivelului de referinta mid swap, fata de nivelul de 170 de puncte de baza obtinut in luna aprilie", se arata in comunicat.

Conform MFP, emisiunea s-a bucurat de interes ridicat din partea investitorilor, astfel ca cererea a cumulat peste 2 miliarde euro in primele 3 ore si jumatate de la lansare, oferta totala provenind de la 140 de investitori din diverse regiuni.

"Emisiunea a fost subscrisa de peste doua ori, iar baza investitionala a tranzactiei a avut o granularitate ridicata atat din punct de vedere geografic, cat si din punct de vedere al tipurilor de investitori. Tranzactia a incheiat planul de finantare externa aferent anului 2017.

Emisiunea se incadreaza in obiectivele strategiei de administrare a datoriei publice, prin extinderea maturitatii medii a portofoliului de datorie guvernamentala si consolidarea rezervei valutare a statului. Bancile care au realizat intermedierea emisiunii au fost Barclays Bank PLC, Citigroup Global Markets Limited, Erste Group Bank AG, Societe Generale si ING Bank NV", informeaza ministerul.

Distributia geografica a fost urmatoarea: Romania (18%), UK (17%), Centrul si Estul Europ ...citeste mai departe despre "Romania s-a imprumutat 1 miliard de euro de pe pietele internationale" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ionut Misa euroobligatiuni Romania, #Ionut Misa investitori economie Romania, #Romania atras un miliard euro obligatiuni , #Stiri Macroeconomie