Romania si intrarea in zona euro: Un indice important e tras in jos de economia subterana

Luni, 28 Septembrie 2015, ora 09:25
1276 citiri
Romania si intrarea in zona euro: Un indice important e tras in jos de economia subterana
Foto: Arhiva Ziare.com

In afara de cele 5 criterii nominale stabilite pentru a gira trecerea cu succes la moneda unica europeana, mai exista si asa-numitele criterii reale de convergenta.

E vorba de nivelul de trai masurat la nivelul PIB/locuitor la paritatea puterilor de cumparare standard (ajustat pe masura preturilor din respectiva tara in raport cu preturile medii la nivel european), gradul de deschidere a economiei, ponderea comertului derulat cu statele membre UE, structura economiei pe sectoare de activitate s.a.

Dintre aceste criterii de convergenta reala, cel mai important este nivelul de trai masurat la nivelul PIB/locuitor la paritatea puterilor de cumparare standard, pragul acceptat in mod conventional fiind de 60% din media UE.

La o medie a economiei informale de circa 14% pe ansamblul UE, Romania are in prezent un nivel de trai exprimat sintetic la nivelul PIB/locuitor de 55% din media Uniunii (exprimat la paritatea puterilor de cumparare standard), dar un nivel al economiei informale... citeste mai departe despre "Romania si intrarea in zona euro: Un indice important e tras in jos de economia subterana" pe Ziare.com

#romania criterii intrare zona euro, #Romania intrare zona euro , #Stiri Macroeconomie