Salvarea bancilor spaniole, o picatura intr-un ocean de criza - analisti

Luni, 18 Iunie 2012, ora 12:48
1218 citiri
Salvarea bancilor spaniole, o picatura intr-un ocean de criza - analisti

Presedintele Bancii Mondiale a declarat ca planul de salvare a bancilor spaniole a fost prost implementat si ca nu a dus la o rezolvare a crizei. Analistii sustin ca in Europa au fost aplicate planuri gresite, pentru ca s-a incercat iesirea din criza tot prin factorii care au condus la aparitia ei.

Robert Zoellick a afirmat ca planul de salvare a sistemului bancar spaniol a fost prost executat si a reprezentat o ocazie pierduta pentru a pune capat crizei europene a datoriilor. El a apreciat ca Europa risca sa se confrunte cu o situatie comparabila cu cea provocata de falimentul Bancii Lehman Brothers in 2008 si ca prabusirea monedei euro ar putea declansa o criza mondiala.

Planul spaniol, unul gresit

Economistul Mircea Cosea a declarat pentru Business24 ca "planul spaniol" a fost aplicat in mai toate statele europene aflate in criza, si ca acesta este unul gresit, fiindca s-a incercat iesirea din criza, tot prin factorii care au condus la aparitia ei.

Cosea este ferm convins ca un ajutor din partea statului pentru banci nu a facut altceva decat sa inchida cercul, pentru ca bancile n-au avut o politica bazata pe restructurare si regandire a pozitiei lor in economie, in sensul unei mai bune refinantari, iar atunci au ajuns la punctul initial al problemei. "Bancile nu isi pot duce pana la capat sarcina, chiar daca sunt refinantate, atata timp cat nu exista o restructurare a economiei reale", a declarat economistul.

Mircea Cosea sustine ca trebuia ca politicile economice sa aiba in vedere restructurarea economiei reale, pentru ca de aici s-ar fi putut ajunge la reducerea importantei economiei financiare, care, mergand in paralel cu cea reala, a creat premizele aparitiei actualei crize.

"Daca actualele declaratii ale presedintelui Bancii Mondiale, si sper ca si ale FMI, inseamna o repozitionare fata de asa-zisele politici anti-criza din Europa, atunci este un semn bun. Insa, ma gandesc ca este cam tradiv", a mai spus economistul.

Europa este departe de repetarea scenariului Lehman Brothers

In ceea ce priveste declaratiile lui Zoellick referitoare la o repetare a scenariului falimentului Lehman Brothers, insa de data aceasta in Europa, Mircea Cosea sustine ca Batranul Continent este departe de un asemenea deznodamant.

"Inca nu am ajuns la punctul in care sa existe un pericol iminent, insa, caderea zonei euro ar putea duce la un cataclism economic international", este de parere Cosea.

Economistul sustine ca nu se asteapta la o imbunatatire a situatiei in Grecia, chiar daca alegerile au aratat ca la putere nu este aripa extremista care cerea iesirea din structurile UE.

Mircea Cosea este de parere ca state precum Spania si Italia s-au trezit mai bursc la realitate, in sensul ca Germania nu va mai putea suporta economia europeana pentru mult timp si ca trebuie aplicate masuri de restructurare si de crestere a performantei economice.

"Europa se afla intr-o situatie dificila de mai mult timp pentru ca nu a reusit sa respecte punctele de pe Agenda Lisabona. Daca o facea, devenea o economie supercompetitiva, care nu ar mai fi avut probleme de aceasta gravitate, acum", concluzioneaza Cosea.

Economistul sustine ca Batranul Continent a ramas in urma in ceea ce priveste competitivitatea, mai ales in raport cu statele din Asia si din America de Nord.

Institutiile finanicare internationale se dezic de criza euro

Analistul economic Aurelian Dochia a declarat pentru Business24 ca, cel putin in ultima perioada, Banca Mondiala si FMI au inceput sa faca declaratii prin care incearca sa se distanteze de ceea ce se intampla in Europa.

El sustine ca in cazul concret al bancilor spaniole au fost multe lucruri care nu au mers bine, incepand chiar cu aprecierea corecta a situatiei si cu toate acele teste de stres, pe care le trecea absolut orice banca.

Aurelian Dochia considera ca sunt indreptatite criticile aduse liderilor europeni in gestionarea crizei, insa este ferm convins ca unele institutii financiare internationale se distanteaza, prin astfel de declaratii, de situatia din Europa, ca sa nu "impartaseasca vina".

In Europa se iau masuri, dar nu decisive

Analistul sustine ca Europa nu se afla la un pas de repetare a scenariului Lehman Brothers, pentru ca se fac tot timpul eforturi de evitare a catastrofei in ultimul minut, motiv pentru care amenintarea, desi ramane prezenta, ii face pe liderii europeni sa ia masurile decisive care sa evite un asemenea deznodamant.

Din pacate, sustine Dochia, criza si incertitudinile persista, in pofida faptului ca tot asteptam sa se intample ceva decisiv, ca in cazul alegerilor din Grecia. "Se intampla ceva, dar nu la modul deciziv. Probabil ca si in urmatoarele luni vor vorbi despre aceleasi lucruri si despre aceeasi criza", conchide Dochia.

#criza zona euro, #Grecia iesire zona euro, #salvare banci stat, #banci spania datorii record , #Stiri Macroeconomie