Siegfried Muresan: Guvernul adanceste Romania in datorii. Aici e adevaratul cod rosu de furtuna

Joi, 21 Septembrie 2017, ora 18:53
793 citiri
Siegfried Muresan: Guvernul adanceste Romania in datorii. Aici e adevaratul cod rosu de furtuna
Foto: Facebook / Siegfried Muresan

Europarlamentarul PMP Siegfried Muresan atrage atentia asupra faptului ca Guvernul PSD-ALDE se imprumuta "tot mai mult si tot mai scump", motiv pentru care Romania nu va putea scapa "din calea dezastrului".

"Masurile populiste ale PSD - ALDE din ultima perioada nu au o acoperire bugetara, o stim deja cu totii. Asa ca, daca urmarim cu atentie actiunile Ministerului Finantelor Publice si ale Guvernului, vedem ca o data la cateva zile acestia fac cate un nou imprumut de pe piata, dar la dobanzi tot mai mari, cum este si firesc din cauza riscului", arata europarlamentarul Siegfried Muresan intr-o declaratie de presa remisa Ziare.com.

Acesta da ca exemplu faptul ca "imprumuturile de 500 de milioane de lei facute de Guvern in 2017 pe o durata de 5 ani de la banci au o dobanda medie de 2,71%/an, pe cand cele din 2016 se faceau la o dobanda de 2,19%.

Aceasta inseamna o crestere a dobanzii pentru anul in curs de 20%, bani pe care fiecare roman ii va plati la data scadenta si asta doar pentru a acoperi cheltuielile populiste ale Guvernului pentru cresterea salariilor din sistemul de stat, cresterea brusca a salariului minim pe economie, reducerile anuntate de TVA si toate celelalte", afirma Siegfried Muresan.

Europarlamentarul este convins ca "nivelul acestor dobanzi va continua sa creasca in perioada urmatoare pe fondul lipsei masurilor care sa reduca deficitul bugetar si al cresterii inflatiei".

"Acum avem o inflatie de 1,15%, dar prognoza Bancii Nationale a Romaniei arata ca aceasta va creste pana la 3,2% in 2018.

Din cauza masurilor fiscale expansioniste (scaderi de taxe, cresteri de salarii si cheltuieli guvernamentale crescute) si a scumpirii carburantilor din cauza accizei marite, care afecteaza direct pretul tuturor bunurilor si serviciilor, inflatia va creste. Acest lucru va duce la scumpirea creditelor atat pentru populatie, cat si pentru stat", subliniaza Siegfried Muresan.

In plus, "cresterea economica de acum, bazata doar pe consum, nu va dura, iar specialistii trag cate un semnal de alarma aproape in fiecare zi, doar ca Guvernul PSD - ALDE continua sa ignore realitatea", sustine acesta.

"Trebuie folosita aceasta perioada de crestere pentru a intari economia si a o face mai competitiva, nu pentru a ne adanci in datorii pe care va trebui sa le platim intr-un moment in care, poate, situatia economica nu va mai fi la fel de buna.

In loc sa implementeze reforme economice care intaresc economia si sa reduca din cheltuielile excesiv ...citeste mai departe despre "Siegfried Muresan: Guvernul adanceste Romania in datorii. Aici e adevaratul cod rosu de furtuna" pe Ziare.com

#Siegfried Muresan datorii guvern PSD , #Stiri Macroeconomie