Singurul context in care cea mai mare criza diplomatica din lumea araba va afecta Romania

Vineri, 16 Iunie 2017, ora 07:08
1572 citiri
Singurul context in care cea mai mare criza diplomatica din lumea araba va afecta Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Cea mai mare criza diplomatica din lumea araba din ultima vreme, generata de izolarea de catre vecini a Qatarului, a provocat doar fluctuatii pe termen scurt pe piata petrolului si a gazelor naturale, in ciuda faptului ca in regiune se afla resurse energetice importante. Insa in ce conditii situatia s-ar putea inrautati si va provoca efecte mai adanci, trimitand unde de soc pana in Romania?

Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Egiptul, Bahrainul, Yemenul si Libia au anuntat pe 5 iunie ca au intrerupt relatiile diplomatice cu Qatarul.

Cele cinci tari sustin ca micul stat din Golf sprijina mai multe grupari jihadiste, printre care si Statul Islamic si al Qaida, acuzatiile fiind insa negate de autoritatile din Doha.

Miscarile recente sunt vazute ca o ruptura semnificativa intre statele puternice din Golf, care sunt totodata aliati apropiati ai SUA, si au loc in contextul amplificarii tensiunilor dintre aceste tari si Iran. De asemenea, au loc la doar cateva saptamani de la vizita presedintelui american Donald Trump in Arabia Saudita.

Mihai Nichisoiu, Senior Broker la Tradeville, a precizat ca efectele acestei crize democratice sunt doar locale. Nici economia, nici bursa noastra de actiuni nu sunt afectate deocamdata. Ideea este ca "nu suntem atat de sensibili la astfel de socuri, cata vreme situatia nu se deterioreaza excesiv", potrivit specialistului.

"Criza curenta din lumea araba este efectul unor frustrari regionale acumulate in timp. Iar radicalismul noii administratii politice de la Washington si cotatiile mici ale petrolului nu ajuta deloc. Ba dimpotriva. Intreruperea legaturilor diplomatice cu Qatarul nu a avut deocamdata efecte semnificative pe pietele bursiere si valutare externe. Cotatiile petrolului au continuat sa scada, dar cauzele nu par a avea mare legatura cu evenimentele geopolitice curente.

La limita, se poate banui ca soliditatea consensului in interiorul OPEC va fi testata si ca abilitatea cartelului de a asigura stabilitatea cotatiilor petrolului ar putea fi compromisa. In acelasi timp, insa, la sub 50 USD/baril, cotatiile curente ale petrolului nu par sa integreze niciun risc geopolitic substantial - chiar daca situatia ramane extrem de fluida in regiune", a explicat Mihai Nichisoiu, Senior Broker la Tradeville, pentru Ziare.com.

La randul sau, Claudiu Cazacu, Chief Strategist la X-Trade Brokers, arata ca taierea legaturilor diplomatice intre Arabia Saudita si Qatar creeaza o noua sursa de tensiuni in regiune, pro... citeste mai departe despre "Singurul context in care cea mai mare criza diplomatica din lumea araba din ultima vreme va afecta Romania" pe Ziare.com

#efecte criza diplomatica qatar, #criza diplomaticaqatar, #qatar legaturi romania, #qatar romania , #Stiri Macroeconomie