Sistemul de gestionare a deseurilor are nevoie de o investitie de 3,8 miliarde de euro

Luni, 25 Iunie 2007, ora 14:29
871 citiri

Romania a obtinut cinci perioade de tranzitie pentru sectorul privind managementul deseurilor, implementarea tuturor directivelor europene din acest sector presupunand un efort financiar de aproximativ 3,8 miliarde euro, a declarat, luni, ministrul mediului Attila Korodi.

"Sectorul privind gestionarea deseurilor este unul deosebit de dificil si costisitor pentru noi. Romania a obtinut cinci perioade de tranzitie pentru acest sector, cea mai lunga fiind acordata pana la 16 iulie 2016, pentru implementarea Directivei privind depozitarea deseurilor, iar implementarea tuturor directivelor din acest domeniu presupune un efort financiar de circa 3,8 miliarde euro", a spus ministrul mediului si dezvoltarii durabile. Potrivit acestuia, valoarea necesarului investitional ar putea fi modificata, "intr-un sens sau altul", de adoptarea noului proiect de Directiva cadru privind deseurile.

Proiectul, initiat in 2005, a fost adoptat de Parlamentul European in februarie 2007, urmand sa fie supus aprobarii Consiliului de Mediu al Uniunii Europene, in 28 iunie. "Presedintia germana intentioneaza sa obtina acordul politic la prima lectura pentru aceasta propunere de Directiva la reuniunea Consiliului de Mediu din aceasta saptamana", a mai spus Korodi.

Potrivit acestuia, sistemul de gestionare a deseurilor municipale din Romania se bazeaza, in prezent, in cea mai mare parte doar pe colectarea neselectiva si eliminarea prin depozitare. "Sunt 238 de depozite neconforme pe care trebuie sa le inchidem si, de asemenea, trebuie sa realizam 65 de depozite regionale conforme. In paralelcu aceasta, incercam sa dezvoltam tot mai mult sistemul de colectare selectiva a deseurilor", a mai aratat ministrul de resort.

In opinia oficialului Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), procesul de implementare a directivelor europene privind managementul deseurilor se deruleaza lent, fiind nevoie de o accelerare in acest sens. "Inca nu suntem satisfacuti de modul in care evolueaza acest proces si cred ca este nevoie de o accelerare a implementarii directivelor europene", a mai spus ministrul Korodi.

Mai mult, acesta a explicat faptul ca domeniul complex al gestionarii deseurilor necesita implicarea tot mai accentuata a sectorului privat. "La inceput, este, intr-adevar, nevoie de bani publici, deseurile pot fi cel mai bine gestionate prin implicarea sectorului privat", a spus Korodi. In acest sens, ministrul a declarat ca, in toamna acestui an, se va trece la "unele ajustari ale legislatiei in domeniu, care, desi este in conformitate cu directivele europene, este prea pragmatica si trebuie sa raspunda nevoii de motivare a sectorului privat, de sprijin al autoritatilor locale si responsabilizare a agentilor economici".

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)