Soarta Europei in 2014: cat de aproape suntem de o criza de incredere

Duminica, 16 Februarie 2014, ora 08:00
1243 citiri
Soarta Europei in 2014: cat de aproape suntem de o criza de incredere
Foto: News Channel

Pentru multe economii emergente, anul 2014 a inceput cu stangul. Incetinirea previzibila, dar brusca, a economiei chineze si prabusirea pesoului argentinian fata de dolarul american au declansat un val de vanzari de valuta pe pietele economiilor emergente.

Dar volatilitatea pietelor n-a produs acele socuri pe care asemenea momente le produceau in trecut si n-a destabilizat economiile, ca altadata. Analizate pe rand, ele arata ca s-au comportat foarte diferit, dar destul de prudent, fiecare reactionand in felul sau si fiecare suportand consecintele sale, noteaza Project Syndicate.

Declinul este lent, dar general

De exemplu, in Argentina, un anumit declin nu poate fi atribuit atat influentei pietelor externe, cat propriului management defectuoas, care se resimte de mai multi ani. Tara e dominata de o inflatie ridicata, de supraevaluarea propriei monede si de scaderea neintrerupra a rezervelor valutare.

In schimb, pietele din Europa Centrala si de Est au ramas relativ stabile. ...citeste mai departe despre "Soarta Europei in 2014: cat de aproape suntem de o criza de incredere" pe Ziare.com

#tari emergente evolutii, #politica monetara Europa, #politica economica mondiala , #Stiri Macroeconomie