Spaga pentru medici se amana pina in iunie

Duminica, 27 Ianuarie 2008, ora 23:47
1181 citiri
Spaga pentru medici se amana pina in iunie

Reglementarea "atentiei" la doctor nu va fi supusa dezbaterii publice pina in luna iunie. Nicolaescu vrea un act normativ care sa spuna daca "trecem pe legalizarea totala, legalizarea partiala sau pe alte variante".
Nicolaescu asteapta parerile specialistilor despre spaga pina in iunie Ministerul Sanatatii Publice (MSP) isi propune sa efectueze un studiu referitor la atentiile date de catre pacienti medicilor, care va fi supus dezbaterii publice in luna iunie.

"Noi ne-am propus sa culegem propuneri si variante, pina in luna iunie, si, sub o forma centralizata, sa le facem un document care sa fie supus dezbaterii publice. Ce va iesi din dezbaterea publica va trebui sa fie un act normativ care sa ne spuna daca trecem pe legalizarea totala, legalizarea partiala sau pe alte variante de lucru. In acest moment nu cred ca ar trebui sa vorbim daca agream sau nu spaga", a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.

Nicolaescu a adaugat ca exista mai multe studii pe care MSP le face, printre care unul cu Banca Mondiala. "Acum ne fac o propunere de plan de actiune pentru reducerea platii informale. Noi asa ii spunem. De asemenea, vom finaliza in iunie si un studiu pe care il avem cu guvernul Marii Britanii, tot pe reducerea platilor informale. Mai exista o pozitie foarte transanta si foarte dura a unei ONG, care respinge cu toata hotarirea legalizarea spagii si a mitei", a afirmat ministrul. El este de parere ca problema spagii tine de mentalitate si ca "acolo trebuie sa lucram, dar asta nu se intimpla intr-un an, ci in mai multi".

Presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae, a cerut Ministerului Sanatatii, saptamina trecuta, sa reglementeze problema cadourilor oferite de pacienti medicilor. Legea drepturilor pacientului nu interzice acest lucru, dar nu include norme care sa reglementeze oferirea acestor atentii. "A-i multumi medicului dupa terminarea actului medical este o recompensa. Nu e vorba de o taxa medicala, ci de a lasa libertate in relatia medic-pacient, dupa terminarea actului medical", spune Astarastoae.

In prezent, in Romania este incriminata prin lege doar conditionarea actului medical. Recompensa care se acorda doctorului dupa terminarea actului medical este acceptata de Colegiul Medicilor. Si din punctul de vedere al legii, medicul nu poate fi acuzat de primire de bunuri necuvenite in cazul in care cadourile sint o forma de politete.

"Practica uzuala in alte state este ca pacientul sa ii ofere medicului un cadou simbolic, daca doreste. Nu este nimic rau daca pacientul doreste sa ii multumeasca medicului pentru ceea ce a facut pentru el sau daca doreste sa mentina relatia cu medicul respectiv, atit timp cit vorbim de cadouri simbolice", a declarat Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii. Astfel, in Marea Britanie si in Scotia, unui medic i se pot da cadouri, dupa terminarea serviciilor medicale, dar valoarea nu trebuie sa depaseasca 15 lire sterline.

Vinzarea cabinetelor medicale va fi reanalizata

Proiectul de lege privind vinzarea cabinetelor medicale catre medici va fi reluat si va corespunde cerintelor constitutionale, potrivit ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu. "Am inventariat toate punctele de vedere ale Curtii Constitutionale si am incercat sa facem un proiect de lege care sa raspunda cerintelor Constitutiei si sper si asteptarilor medicilor", a declarat Nicolaescu.

Aplicarea legii prin care medicii de familie si specialistii puteau cumpara cabinetele medicale in care-si desfasoara activitatea a fost suspendata de Curtea Constitutionala. Hotarirea a fost luata dupa ce un Consiliu Local din judetul Bacau a refuzat sa vinda spatiile in care functioneaza cabinetele medicale, iar Curtea a acceptat neconstitutionalitatea. Decizia ii nemultumeste pe medici, mai ales pe cei care au investit in cabinetele lor si doar o mica parte au reusit sa le cumpere.

<a href=http://www.cotidianul.ro/index.php?id=17329&art=42073&cHash=e6dc860ec0 target=_blank>Cotidianul</a>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.