STANDART: Locuitorii orasului Ruse isi cumpara paine de la Giurgiu

Marti, 28 August 2007, ora 12:53
1690 citiri

STANDART (Bulgaria), 27 august 2007 - Preturile sunt aceleasi, salariile difera, se plang bulgarii.

"S-a intors placa. Pana in prezent, romanii treceau Dunarea pentru a-si face cumparaturile mai ieftin de la noi. De 1-2 saptamani, noi suntem deja cei care batem drumul pana la Giurgiu pentru branza si painea mai ieftine".

Asta rezulta din socotelile Mariei Kenerova, in varsta de 65 de ani, din orasul Ruse, cu care au fost de acord vecinele sale. Majorarea drastica a preturilor in Bulgaria la produsele alimentare i-a alungat pe vecinii nostri din magazine. Unele produse sunt deja mai ieftine in Romania - branza romaneasca este la jumatate de pret, sustin locuitori ai orasului Ruse.

In urma majorarii pretului de achizitie la lapte, costurile pentru transportul si prelucrarea unui kilogram de branza depaseste, in magazile noastre, 6 leva (circa 3 euro - n. trad.). Scumpirea este cu circa 50 la suta, in ultima luna. In acelasi timp, in piata centrala din Giurgiu, pretul branzei de vaci de casa, cu adaos de lapte de capra, este de circa 5,50-6,00 lei, adica 3,50 de leva pe kilogram. Gustul produsului este excelent, nu este cu nimic mai prejos decat produsele lactate vandute in lantul de magazine de la noi, sustin locuitorii orasului Ruse, care s-au intors din pietele din Romania.

Nu doar branza are un gust mai atractiv peste Dunare. Acolo, franzela de 300 de grame se vinde cu preturi cuprinse intre 0,30 - 0,42 de leva, sustin clientii. Rezulta ca la Giurgiu, pretul unui kilogram de paine variaza intre 0,90 si 1,26 de leva. Comparativ vorbind, la Ruse, un kilogram de paine costa in medie 1,70 leva.

Ouale, in orasul de pe malul bulgaresc al Dunarii, costa circa 0,20 de leva bucata. Tot atat costa si la Giurgiu. In localurile romanesti inca se mai ofera la sandwichuri ketchup si maioneza cumparate de la noi. In acelasi timp, cel mai intrebuintat ulei in gospodariile din Ruse este cel romanesc. Este cel mai rentabil, sustin vanzatorii. In magazinele obisnuite, un litru din produsul de import se vinde cu circa 2,70 de leva. In marile hipermarketuri insa, poate fi gasit si la preturi de sub 2,30 leva. Mult mai rentabil e ca sticlele sa fie cumparate de la vecina noastra de la nord. /.../

Insa, in prezent, sa-si faca cumparaturile de cealalta parte a Dunarii pot sa-si permita doar locuitorii mai bogati ai orasului Ruse. Salariile din orasul de pe malul Dunarii sunt inca mici pentru ca majoritatea gospodariilor sa-si poata permite sa cumpere en gros.

Problema bulgarilor consta si in taxa de pod, 6 euro doar dus, pe care inca nu si-o pot permite. Aceasta nu reprezinta insa o problema pentru romani, unde salariul mediu pe economie este de 734 de lei. In bani bulgaresti este vorba de circa 440 de leva.

Cel mai prost platiti sunt cei care nu au nici o calificare. Ei razbesc cu putin peste 264 de leva. Cei cu facultate castiga in medie circa 800 de leva. Se stie insa ca la Bucuresti si in marile orase salariile romanilor sunt de cateva ori mai mari decat cele menaionate. In pofida scaderii semnificative a cumparaturilor facute de vecini din magazinele noastre, proprietarii de restaurante si de magazine inca mai prefera sa se aprovizioneze en gros din hipermarketurile noastre. Pentru romanii de rand insa, pentru ei este mult mai rentabil sa-si faca cumparaturile in patrie.

Bloombiz

(Sursa: Rador)

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.