"Starea natiunii" prin ochii unui mic intreprinzator - Opinie Constantin Rudnitchi

Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 12:04
3067 citiri
"Starea natiunii" prin ochii unui mic intreprinzator - Opinie Constantin Rudnitchi

Ce poate intelege un intreprinzator din "starea natiunii"? In ce fel principalele cifre bugetare influenteaza activitatea micilor intreprinzatori? Iata "starea natiunii" vazuta de un mic intreprinzator.

M-am uitat de curiozitate pe cifrele pe care le-a prezentat premierul Victor Ponta privind "starea natiunii" si am incercat sa compar, atat cat se poate, cifrele micii mele firme cu cele ale bugetului Romaniei. Mai intai de toate, am vazut ca Romania cheltuieste mai mult decat incaseaza. Firma mea nu si-ar permite acest lucru. Sau mai exact nu mi-as permite prea mult timp acest lucru, pentru ca ar trebui sa vin cu bani de acasa. Ma rog, statului ii este la indemana sa faca acest lucru pentru ca are tot felul de cheltuieli pe care trebuie sa le faca cu sanatatea, cu scoala sau cu asistenta sociala.

Apoi, mi se pare mult ca aproape un sfert din veniturile incasate sa se duca pe salarii. Am calculat cat platesc pe eu pe salarii si a rezultat ca, procentual, salariile inseamna mult mai putin la mine la firma. Ceea ce ma face sa ma gandesc ca statul are ori prea multi angajati, ori da salarii prea mari. Daca insa ascult ce spun clientii mei, bugetarii, care se plang ca au salarii mici, atunci ma gandesc ca prima varianta este mai aproape de adevar, adica statul are prea multi angajati.

In orice caz, salariile bugetarilor sunt, in total, mai mari decat investitiile pe care le face statul. Daca nu cumva Guvernul va mai taia de la investitii. In orice caz, mie imi este egal daca statul face investitii de un miliard de euro sau de opt miliarde de euro, asa cum a anuntat Victor Ponta, pentru ca la mine oricum nu ajunge niciun leu. De 20 de ani, m-am invatat sa nu lucrez cu statul.

Investitii publice: o autostrada, sali de sport si prelungirea metroului

Ma mai uit in stanga si in dreapta sa vad investitiile statului. Si ce constat? Autostrada spre mare, cate o sala de sport care s-a construit in curtea unei scoli sau a vreunui liceu si o linie de metrou pe ale caror panouri care inconjoara contructia scrie: "in trei ani, de aici veti face trei minute pana in centrul orasului". Sa traim sa o vedem si p-asta.

Mi-a atras atentia si cifra dobanzilor, care inseamna cam 5% din veniturile bugetului si cam o treime din banii pentru investitii. E cam mult daca ma gandesc ca nu mi-ar fi chiar simplu sa dau bancii numai ca dobanda 5% din ce incasez. Ca sa nu mai zic ca suma e fixa, fac sau nu bani din vanzari, eu trebuie sa platesc dobanda. M-a ferit Dumnezeu sa fac imprumut la banca. Ma batea gandul pe la inceputul anului 2008 sa iau un credit, vroiam sa ma extind, dar a venit un prieten si mi-a zis: stai, ba, linistit ca am citit vine criza din America. M-a pus pe ganduri. L-am ascultat si bine am facut. Acum as fi avut creditul ala de platit si nu stiu pe unde as fi scos camasa. Statul, in schimb, s-a imprumutat, dar n-am vazut sa fi facut ceva investitii cu banii.

Tot asa, nu inteleg cu datoriile istorice de care zice Ponta ca le are la buget. Sunt datorii de miliarde de euro pentru restituirea proprietatilor nationalizate, pentru plata medicamentelor, pentru salariile bugetarilor castigate in justitie. Eu, daca aveam datorii asa de mari, veneau baietii si ma executau rapid. Nu zic de baietii de la Garda, ci aia la care aveam datoriile. Cred ca ma luau cu fulgi cu tot. Statu-i stat, alta viata.

Bugetul, aproape nimic pentru micii intreprinzatori

In fine, in afara de cifre m-am uitat la dl. Ponta sa vad daca "starea natiunii" va fi mai buna pentru mine. N-a zis nimic de scaderea taxelor sau impozitelor, deci anul acesta nu se va intampla nimic. Ar fi fost bine sa mai scada ceva, in special la TVA, ca i-a speriat si pe mine si pe clienti. De asemenea, ar fi fost bine sa mai scada contributiile platite pentru salarii, ca poate mai angajam un om cu o jumatate de norma.

Dl. Ponta vrea sa creasca salariul mimim de la 700 la 800 de lei. Nu e rau, ca am cativa clienti care lucreaza cu salariul minim si or sa ia ceva mai multi bani. Asta inseamna ca vor cumpara ceva mai multa marfa de la mine. Ma rog, nu ma imbogatesc din asta, dar mai vand ceva acolo. Am inteles ca vor creste si pensiile cu 4%. Nu-i mult, dar am si cativa clienti pensionari si poate incasez un pic mai mult si de la ei.

Eu n-am treaba cu salariul minim. Dau salarii mai mari si le dau pe toate cu carte de munca. Mi-e frica de Garda si vreau sa fiu cu plata la zi a taxelor, impozitelor si contrbutiilor pe salarii. Am auzit ca sunt "baieti" care le dau angajatilor salariu minim pe hartie si o parte din bani in mana. Or face ei smecheria asta, dar le trebuie bani negri, fara factura sau bon. Iar daca te bagi in beleaua asta, s-ar putea sa iei "teapa" chiar de la angajati, adica banii negri sa ajunga la ei, nu la tine. Eu lucrez corect, la vedere. Si tocmai din cauza asta, n-am inteles cum a zis ministrul finantelor ca o sa fie cu controalele Garzii. El a zis ca vor veni o data la trei ani la firmele mici, asa cum este a mea. Adica, vin obligatoriu o data la trei ani sau, daca sunt la zi cu plata catre stat, scap? Mi se pare normal sa se uite si ei si sa duca la aia care au datorii la stat sau care nu platesc nimic. Daca fac asa, eu scap. Nu de altceva, dar acum vreo cinci au venit si la mine. N-au gasit nimic, dar amenda tot mi-au dat.

Nimeni nu intelege impozitul forfetar

Tot asa n-am inteles ce vrea doamna ministru Grapini cu impozitul ala forfetar. Zice ca n-o sa fie ca impozitul acela minim care i-a nenorocit pe multi acum vreo patru ani, dar mie tot mi-e frica. Nu inteleg nici in domenii se va aplica, mi-e ca ma atinge si pe mine si mi se pare complicat. Mai bine ar simplifica lucrurile, in loc sa le complice, adica mai bine ar mai simplifica birocratia si contabilitatea ca ma bate contabilul la cap si, din trei in trei luni, imi cere bani mai multi.

Este adevarat ca a scazut euro fata de leu. E bine. Dar m-am dus la furnizori si i-am intrebat daca ieftinesc si ei un pic marfurile din import. Pentru ca aproape tot ce cumpar este din import, din Romania luam foarte putin. Mi-au raspuns ca s-au aprovizionat la vechiul curs si ca mentin preturile, nu le scad.

Am calculat si cati bani da statul catre companii. Avem investitii de 7,8 miliarde si achizitii de 7,6 miliarde euro. In total, statul plateste catre firme cam 15 miliarde euro. Daca este adevarat ce zice toata lumea, si eu cred ca este, ca in afacerile cu firmele private "baietii" de la stat primesc inapoi 10% din contracte, inseamna ca oamenilor care lucreaza pentru stat le intra in buzunare un miliard si juumatate de euro pe an. Am si eu o nedumerire. Unde se duc banii acestia? Ca la mine in firma nu se simte mai nimic.

Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficitul bugetar a urcat la 28,99 miliarde de lei după doar două luni din 2024, arată situația Bugetului General Consolidat publicată de Banca Națională a României (BNR). Execuția...
#starea natiunii Ponta, #opinie Constantin Rudnitchi, #cheltuieli bugetare , #Stiri Macroeconomie