Taxa pe lacomie pleaca de la o premisa gresita: ROBOR nu e controlat de banci si nu le creste profitul

Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 07:37
979 citiri
Taxa pe lacomie pleaca de la o premisa gresita: ROBOR nu e controlat de banci si nu le creste profitul
Foto: Arhiva Ziare.com

Romanii care spera ca taxa pe lacomie va determina, intr-adevar, o scadere a nivelului ROBOR - asa cum a promis Cabinetul Dancila - au toate motivele sa fie dezamagiti. Cauza: indiferent cu ce biruri le-ar impovara statul, bancile nu stabilesc si nici nu controleaza nivelul ROBOR. In consecinta, nu au nici posibilitatea de a reduce nivelul acestuia.

Mai multi oameni politici au declarat, in decembrie 2018, ca e absolut firesc ca Guvernul sa le impuna bancilor o taxa "pe lacomie" in conditiile in care acestea fac profituri uriase imprumutandu-i pe romani la costuri impovaratoare si apeland la "jocul pe ROBOR pe care il stabilesc intre dumnealor".

Sustinand ca se bazeaza pe acest rationament, Cabinetul Dancila a stabilit - prin ordonanta de urgenta - ca bancile vor plati o taxa pe active, in cazul in care nivelul ROBOR depaseste nivelul de referinta de 2%.

In plus, cu cat nivelul ROBOR va creste, cu atat se va majora si taxa pe active petru banci.

Ce este de fapt ROBOR (adica Romanian Interbank Offer Rate)? Este rata medie a dobanzilor la care institutiile bancare se imprumuta intre ele. Nivelul ROBOR depinde, printre altele, de cantitatea de bani din piata (materia prima a bancilor - n.red.) si de rata inflatiei. Variatiile nivelului ROBOR nu indica insa - asa cum sustin unii politicieni - masura lacomiei bancilor.

In context, presedintele Asociatiei Analistilor Financiar Bancari (AAFB) din Romania, Iancu Guda, a realizat o analiza din care reiese ca, de fapt, un nivel ridicat al ROBOR nici macar nu echivaleaza cu un profit mare pentru banci.

"Inainte de toate, ar fi bine sa spunem ca bancile n-ar putea influenta nivelul ROBOR decat incalcand legea si apeland la practici de tip cartel. Iar bancile nu vor face asta din cauza ca - daca ar scadea ROBOR dupa aplicarea taxei pe active - Consiliul Concurentei va deschide o investigatie pentru a stabili daca nu s-a apelat la manipularea ROBOR. Si nimeni nu isi doreste asa ceva.

In realitate, fiecare banca isi coteaza individual dobanda la care este dispusa sa imprumute alte banci. Si nu o face in functie de intelegeri prealabile, ci tinand cont de inflatie, de cantitatea de bani din piata si de riscul pe care si-l asuma acordand imprumutul", a declarat analistul economic pentru Ziare.com.

Presedintele AAFB a prezentat si o serie de date care arata ca bancile nu se imbogatesc majorand ROBOR.

"Aceasta analiza pe care am publicat-o recent demonteaza mitul potrivit caruia profitul bancilor a ...citeste mai departe despre "Taxa pe lacomie pleaca de la o premisa gresita: ROBOR nu e controlat de banci si nu le creste profitul" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ROBOR influenta taxa lacomie, #Iancu Guda ROBOR taxa lacomie, #ROBOR scade taxa lacomie , #Stiri Macroeconomie