Taxele din farfurie! Cum am ajuns sa platim cea mai scumpa mancare din UE Analiza KeysFin

Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 14:00
2009 citiri
Taxele din farfurie! Cum am ajuns sa platim cea mai scumpa mancare din UE Analiza KeysFin

Romania are a doua cea mai mare taxa pe valoarea adaugata pe alimente din Uniunea Europeana, arata un studiu realizat de compania de business information si credit management KeysFin,pe baza datelor de la Oficiul European de Statistica Eurostat. Ca si cum nu ar fi de ajuns, pe langa faptul ca platim scump hrana, o cumparam si pe cea mai proasta.

Ieftin si prost! Asa se hranesc romanii. Se uita dupa pret cand merg in hipermarketuri si inchid ochii la calitatea mancarii. O fac din saracie, nu ca nu si-ar dori dori sa manance lucruri de calitate.

Daca pentru romani, hrana proasta se deconteaza in starea de sanatate, pentru producatori e o adevarata bucurie. Productia de hrana "fara eticheta", in genul parizerului, este cea mai ieftina posibila. Fac castiguri fabuloase din diferenta intre pretul de productie si cel de raft.

Iar statul, care ar trebui sa ne protejeze interesele, sa impuna standarde de calitate care sa elimine "gunoiul alimentar", asista pasiv si interesat la acest fenomen.

Motivele tin de fondurile grase care ii revin de pe urma retailului alimentar. Potrivit Institututului National de Statistica, mai mult de 40% dinveniturile romanilor se duc pe mancare.

Cum tot mai multor romani nu le-a mai ramas decat farfuria sa-si trateze frustrarile economice, pentru a trai senzatia de confort si prosperitate, statul ne taxeaza ca pe occidentali, ba chiar mai mult.

Taxele platite in pretul unui kilogram de rosii, de exemplu, sunt printre cele mai mari din Europa. Mai exact, potrivit datelor Eurostat, ne aflam pe locul II in UE la capitolul biruri pe alimente.

Ca sa intelegeti mai bine, in timp ce noi platim 24 % TVA la carne, lactate etc., nemtii platesc numai 7%, italienii si spaniolii 4%, polonezii 5%, iar olandezii 6%. Pe ansamblu, nu mai putin de 15 state din UE au cote reduse de TVA pentru alimente. Pana si Ungaria, tara care a impus cota record de TVA de 27% in economie, pentru hrana nu si-a permis o taxa pe valoarea adaugata mai mare de 18% (cereale si lactate).

Ganditi-va, astfel, cum ar fi sa vedeti in magazine oua, branza, carne cu 20% mai ieftine!

Taxa pe farfurie, bucuria unui stat bolnav

Ce inseamna sa mananci ieftin si prost, pentru ca nu iti permiti produsele sanatoase, considerate de lux? Te ingrasi, dezvolti boli de stomac, cardiovasculare, etc.

Va dam doar doua exemple relevante. Romania este pe locul trei in Europa in clasamentul supraponderalilor, potrivit datelor de la Institutul de Endocrinologie C.I. Parhon. Si tot pe locul 3 la nivel european suntem la capitolul deceselor cauzate de boli cardiovasculare, dupa Bulgariasi Ucraina.

In timp ce occidentalii au realizat de mult ca supra-taxarea alimentatiei nu face altceva decat sa duca la imbolavirea populatiei si cresterea cheltuielilor de sanatate, punand TVA-uri mici si impunand supra-taxe pe alimentele in genul fast-food, la noi lucrurile stau exact pe dos.

Mancarea junk este in prim-plan, se promoveaza la orice colt de strada iar statul asista tacit la acest fenomen pentru ca, la fel ca in cazul scumpirii carburantilor, castiga pe moment. Pe termen lung, pierdem cu totii.

Scaderea TVA-ului la paine, o picatura intr-un ocean

O raza de speranta a aparut odata cu reducerea TVA la panificatie la 9%.

"Raportul pe 12 luni il vom avea pe 15 octombrie, dar dupa 10 luni de la reducerea TVA la paine am reusit sa fiscalizam in plus 225.000 de tone de produse, paine si faina, iar 20% din economia subterana din sector a fost scoasa la suprafata. De asemenea, preturile la raft au fost reduse in medie cu 12% dupa introducerea TVA de 9%",a declarat Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit si Panificatie(ROMPAN). TVA-ul la paine a fost redusa de la 1 septembrie 2013.

Experimentul pare, astfel, sa fi reusit, cu toate ca, cel putin pe specialitatile de panificatie preturile nu par sa se fi modificat. Producatorii au o explicatie. Pretul include cresterile de tarife la materii prime, utilitati etc. Cu alte cuvinte, reducerea TVA a facut ca preturile sa nu mai creasca, nicidecum sa scada.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#taxe alimente, #romania taxe, #analiza KeysFin , #Stiri Macroeconomie