Teodorovici da asigurari ca avem bani destui in rezerva de la Trezorerie, mai multi ca in ianuarie

Vineri, 28 Septembrie 2018, ora 09:43
951 citiri
Teodorovici da asigurari ca avem bani destui in rezerva de la Trezorerie, mai multi ca in ianuarie
Foto: Facebook/Eugen Teodorovici

Buffer-ul (rezerva de valuta) de la Ministerul Finantelor Publice (MFP) a crescut cu 25%-27%, intre inceputul acestui an si inceputul lunii septembrie, reiese dintr-o declaratie facuta joi de Eugen Teodorovici, ministrul de resort.

"Auzeam vorbindu-se, in spatiul public, ca acel buffer, acel fond tampon pe care Romania il are in Trezorerie, ar fi insuficient, s-a diminuat. Nu, fata de ianuarie 2018, cand era undeva la 27 de miliarde de lei, astazi este la peste 34 de miliarde de lei si acumulam", a spus Teodorovici, joi seara, la Antena3.

La acest moment, Romania si-a achitat obligatiile in valuta, respectiv partea de obligatii la termen pentru anul acesta, potrivit oficialului de la Finante.

"Pana la final de an, cu ce iesim in piata, pentru a ne imprumuta in valuta, practic, consolidam aceasta rezerva, aflata la nivel de Trezorerie, care ne asigura o finantare de peste cinci luni, in cazul in care nu vrem sa mai cumparam bani din piata.

Deci, iata, inca un element de siguranta ca Romania este o tara stabila din punct de vedere macroeconomic", a subliniat Teodorovici.

Ministrul a sustinut ca, desi este o persoana care pare a risca, nu poate risca banii unei persoane. Acesta s-a referit la faptul ca Romania are un nivel redus al datoriei guvernamentale, de sub 35%, fiind a cincea cea mai mica datorie la nivel european, in timp alte 15 state europene depasesc criteriul de la Maastricht, care impune o limita de 60%.

"In acest an, estimam sa ramanem aici, la 35%. Grecia are 180%, Italia are 130% si ceva, Portugalia are peste 100% datorie publica guvernamentala. Va dati seama ca diferente sunt", a detaliat Teodorovici.

Ministrul Finantelor a precizat ca astfel Romania ar face fata unei crize economice, iar o criza economica majora nu este anuntata, desi sunt piete, precum Turcia si Italia, care au o situatie dificila.

Citeste si Ministerul de Finante a cheltuit aproape doua miliarde de euro din rezerva in valuta. Statul se va imprumuta mai scump ...citeste mai departe despre "Teodorovici da asigurari ca avem bani destui in rezerva de la Trezorerie, mai multi ca in ianuarie" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Bufferul Finantelor, #rezerva valuta Finante , #Stiri Macroeconomie