Ce face foamea de bani a Guvernului Tudose: Transelectrica da dividendele la stat si se imprumuta ca sa faca investitii

Miercuri, 20 Septembrie 2017, ora 17:10
1612 citiri
Ce face foamea de bani a Guvernului Tudose: Transelectrica da dividendele la stat si se imprumuta ca sa faca investitii
Foto: Transelectrica

Operatorul sistemului energetic national, Transelectrica, controlat in mare parte de Ministerul Economiei (58%), anunta ce probleme va crea distribuirea dividendelor suplimentare de 171 milioane lei solicitate de Guvern, din rezerve si profitul reportat.

Reprezentantii Transelectrica atentioneaza ca vor fi obligati sa contracteze imprumuturi pe termen mediu si lung si chiar de la inceputul anului viitor pentru a-si putea finanta proiectele de investitii, informeaza Profit.ro.

"Trebuie avut insa in vedere ca orice suma distribuita ca dividende in acest moment va presupune necesitatea contractarii de catre companie inca din semestrul I al anului 2018 a unor finantari noi pe termen mediu si lung in vederea realizarii proiectelor de investitii strategice aprobate de catre ANRE si Ministerul Economiei in planul de dezvoltare pe 10 ani.

Proiectele majore incluse in planul de dezvoltare al companiei sunt deja incluse in Planul European de dezvoltare a retelei de transport al energiei electrice coordonat la nivel de ENTSO-E (Reteaua Europeana a Operatorilor de Transport al Energiei - n.red.). Subliniem ca printre aceste proiecte se numara si 6 Proiecte de Interes Comun European (eligibile pentru a primi finantari nerambursabile de la UE - n.red.) ", se arata intr-un document recent al Transelectrica adresat actionarilor.

Vezi si Statul ia bani si de la Hidroelectrica. Dividende de 655 milioane de lei, aprobate de urgenta

Si Nuclearelectrica, controlat de stat prin Ministerul Energiei cu peste 82% din actiuni, anunta ca dividendele suplimentare de 110 milioane lei solicitate recent de Guvern reprezinta peste 85% din banii pusi deoparte de companie pentru investitii.

Recent, si Transgaz a avertizat Executivul, a doua oara, cu privire la impactul negativ al distribuirii dividendelor suplimentare de 171 milioane lei cerute de stat asupra capacitatii acesteia de a-si finanta investitiile strategice pe care le are in plan.

Citeste si Guvernul scoate bani de unde poate: A cerut dividende de la Romgaz... pe anul in curs ...citeste mai departe despre "Ce face foamea de bani a Guvernului Tudose: Transelectrica da dividendele la stat si se imprumuta ca sa faca investitii" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Transelectrica dividente suplimentare, #Guvern companii dividente suplimentare , #Stiri Macroeconomie